- Kjæresten skjulte hiv-smitte

To kvinner sier de ble sveket og ført bak lyset av samme mann. Han var kjæreste med hver av dem i to år, uten å si at han var hiv-smittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet.no): I går måtte den 50 år gamle mannen møte i Trondheim tingrett, tiltalt for å ha utsatt de to kvinnene på 42 og 47 år for smittefare. Ingen av dem ble smittet, men mannen risikerer likevel inntil seks års fengselsstraff. Kvinnene krever også en oppreisningserstatning på inntil 100 000 kroner hver.

- Hadde jeg visst at han var hiv-positiv, hadde jeg flyttet ut på dagen, forteller den 42 år gamle kvinnen som var tiltaltes samboer fra våren 1998 til sommeren 2000.

- Det ville vært helt uaktuelt å innlede noe forhold til ham hvis jeg hadde visst at han var hiv-positiv, sier den 47 år gamle kvinnen, som var tiltaltes samboer fra september 2000 til desember 2002.

Tilfeldig

Det var sistnevnte som ved en tilfeldighet fikk vite at mannen hun var forlovet med, hadde den alvorlige smitten. Hun anmeldte forholdet til politiet i fjor vår, og i løpet av etterforskningen skal det ha blitt avdekket at tiltalte heller ikke sa noe om hiv-smitten til sin forrige samboer.

- Jeg følte meg sviktet, og opplevde det som et stort tillitsbrudd. Det første halvåret etter at jeg fikk vite om smitten, gikk jeg med mye angst. Jeg var redd for at jeg selv var smittet, og for at jeg kunne ha smittet andre, sier den 42-årige kvinnen.

Begge kvinnene sier de visste at kjæresten var syk, men de trodde på hans egen forklaring om at han ikke hadde hiv og at det ikke var noen smittefare.

- Han er en tillitvekkende person, som er flink til å snakke for seg. Jeg hadde ingen grunn til å betvile det han sa, sier den 47-årige kvinnen.

Ulykke

Tiltalte fikk hiv da han fikk tilført blod etter en trafikkulykke i Afrika i 1997. Han erkjenner at han ikke noen gang sa rett ut til kvinnene at han har hiv, men nekter likevel straffskyld.

- Jeg fortalte at jeg hadde en «immunsviktforsvarssykdom», og mener de burde ha forstått hva det dreide seg om. Jeg synes det er et forklarende uttrykk, og ikke så brutalt som ordet «hiv», forklarer tiltalte.

Han har hatt en psykisk barriere på å bruke hiv-begrepet, fordi han følte seg stemplet da han kom tilbake til Norge etter oppholdet i Afrika.

- Det var arbeidskolleger som nektet å bruke samme gardintrapp og verktøy som meg, fordi de var redde for smitte, sier den tiltalte 50-åringen.

SVEKET: To kvinner på 42 og 47 år krever inntil 100 000 kroner hver i oppreisningserstatning, fordi deres tidligere samboer ikke fortalte at han var hiv-smittet. Her er de sammen med bistandsadvokat Olav M. Hohle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer