Kjærkommen tenkepause

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Iraks offisielle rapport om sine våpenprogrammer, ikke mindre enn 11807 sider med tekst og 529 megabytes med data på cd-plater, er på vei til FNs hovedkvarter i New York med fly og til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i Wien. Nå skal rapporten granskes av verdenssamfunnets sakkyndige. Og det vil ta flere uker. Krigsfaren er utsatt. I mellomtida kan vi kanskje få litt ro for krigsretorikken fra ledende hold i USA, og vi kan alle kjøle ned tankene.
  • Dette er en stor seier for FN og for lederen for våpeninspektørene, Hans Blix. For det er i FN både rapporten og spørsmålet om hva som skal skje med Irak hører hjemme. Nå skal de sakkyndige våpeninspektørene se på hva det er Irak forteller om sitt arsenal, vurdere om dette er sannferdig og inspisere dette på bakken. President Saddam Hussein viste seg å være lite pålitelig i forrige rundes inspeksjoner, så han får finne seg i at knapt noen stoler på ham. Vi vet ennå ingenting om hva som står i rapporten og heller ikke noe om sannhetsgehalten. Det er dette som kan avgjøre Iraks skjebne.
  • Av frykt for at rapporten nærmest inneholder oppskrifter på biologiske, kjemiske eller kjernefysiske våpen, skal FNs eksperter ta vekk deler som kunne utnyttes av utenforstående til å lage farlige våpen før Sikkerhetsrådet får den på bordet. Vi må nå bare håpe det ikke blir strid om analysene av innholdet, men at våpeninspektørene kommer med klare svar.
  • Vi legger merke til at også USAs president, George W. Bush, understreker at rapporten skal granskes nøye før USA vil foreta seg noe. Og fra De britiske øyene hører vi USAs fremste våpendrager, statsminister Tony Blair, forklare at verdenssamfunnet ikke uten videre har rett til å gå til krig for å styrte president Saddam Hussein. Blair viser til folkeretten. Denne dempede krigsretorikken betyr ikke at felttoget mot Irak er avlyst. Men vi håper Bush og Blair har tatt inn over seg hvor sterk motstanden mot en krig er på nesten alle kanter av verden.
  • Vi tror stadig at en krig i Irak bør unngås, uansett rapportens innhold, og håper Irak-spørsmålet blir liggende der det hører hjemme, i FN.