Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kjærlig og omsorgsfull venn

Kvinnen (22) som den terrorsiktede «hovedmannen» sa han skulle besøke den natta skuddene smalt i den jødiske synagogen, beskriver vennen som intelligent og kjærlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til Dagbladet forteller hun om et nært vennskap med personen som politiet utpeker som hovedmannen bak terrorplanene om å sprenge Israels og USAs ambassader, og den jødiske synagogen i Oslo.

-  Han har alltid stilt opp for meg når jeg har vært i trøbbel, og han er alltid velkommen til å være hos meg, sier hun.

Og det var akkurat det den terrorsiktede sa han skulle den kvelden skuddene smalt i veggen på den jødiske synagogen. Fra Torshovparken natt til 17. september gikk det en tekstmelding fra den terrorsiktedes 29-åringens mobiltelefon til den 22 år gammel Oslo-kvinnen. Han skrev at han skulle komme innom henne seinere på natta.

Seinere sendte han også flere andre meldinger. Ifølge politiet ble meldingene sendt av den medtiltalte norsk-tyrkeren (28), for å skaffe 29-åringen alibi mens noen pepret den jødiske synagogen med minst 13 skudd fra et automatvåpen.

-  Nei, nei, nei, sier kvinnen. Det var «29-åringen» jeg tekstet med. Han har et helt spesielt språk og jeg kjenner alltid igjen meldingene hans, sier hun.

29-åringen dukket aldri opp hos den 22-årige kvinnen den kvelden: Men ifølge politiet har han sagt til TV2-reporteren, som politiet omtaler som hans kjæreste, at han overnattet hos venninnen.

Kunne vært politiker

Hun kjenner ikke igjen sin venn i bildet som nå tegnes av en kynisk kriminell terrorist.

-  Han er veldig oppegående, faktisk den mest intelligente mannen jeg vet om. Og han brenner for så mye som mange andre av oss ikke er opptatt av. Han kunne vært en fantastisk politiker, sier hun.

Hun viser til et avisutklipp fra Dagbladet med bilde av ett år gamle Haitham Gali. Hun ble drept på stranda i Libanon i et israelsk rakettangrep. Den terrorsiktede hadde bildet på seg da han ble arrestert i Tyskland i sommer, mistenkt for terror under fotball-VM. I retten sa 29-åringen at han bar bildet med seg av kjærlighet.

-  Typisk ham, sier hun.

Hun bare ler av dem som kaller ham Norges farligste mann.

Skjønner hatet

De to har spilt mye sjakk sammen.

-  Vi spiller sjakk og drikker juice, sier hun. For den terrorsiktede rører ikke alkohol.

-  Han drikker ikke, røyker ikke, og er sterkt troende. Så lenge jeg har kjent ham har han vært en religiøs mann, sier hun.

På spørsmål om hun selv er religiøs, trekker hun lett på skuldrene, og beskriver seg selv som en tviler som helst må se noe før hun tror på det. Hun har snakket mye med «29-åringen» om religion.

-  Jeg tror på forskjellige ting, og er veldig nysgjerrig. Jeg spør og «29-åringen» svarer, sier hun.

Hun legger ikke skjul på at han har sterke og radikale meninger.

-  Til og med jeg som er norsk kan skjønne hva han mener når han sier at han hater norske verdier. Så mye som politiet plager og trakasserer ham, er det ikke rart han blir aggressiv mot det norske samfunnet.

Hun mener de sterke meningene hans er blitt misforstått.

-  Han har sin tro og sine greier han holder på med, men dette er ikke hans stil. Det er gått over stokk og stein for politiet i denne saken, sier hun.

Overvåket

Hun har selv fått føle terroretterforskingen på kroppen. Samme kvelden som de terrorsiktede ble arrestert, banket fire politifolk på døra der kvinnen bor sammen med en venninne.

-  De var også på besøk hos mormoren min, hvor jeg har min offisielle adresse. De skremte vettet av henne, sier hun.

Politiet endevendte hele 22-åringens bolig, men fant ikke noe av det de lette etter. Nemlig bevismateriale til etterforskingen av de terrorsiktede.

-  Jeg var ikke der da de kom, men dro hjem med en gang jeg hørte om razziaen. Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte om terror, sier hun.

-  Politiet har nok ganske god oversikt over meg også. De som var hos meg på razzia viste godt at jeg og venninnen min hadde vært på ferie i USA. De visste hvor vi hadde vært, når vi hadde vært der og hvem vi hadde møtt. De visste også om en ring vi hadde kjøpt til en av dem vi besøkte, sier hun.

Nå har hun kjøpt en gave til sin terrorsiktede venn, som hun håper advokat John Christian Elden kan hjelpe henne med å overbringe. Ei T-skjorte der det står «WANTED - but u havn`t seen me».