Kjærlighet i turbofart

Stadig flere tør å kjøre kjærlighetens Formel 1-løp. Vi treffer hverandre, det sier «pang», snart er man samboer og har kul på magen. Turboforholdet kan fungere, men er risikofylt, mener samlivsekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samlivsekspertene har inntrykk av at turbosamboerskap er en trend i tida.

-  Mange flytter sammen etter kort tid, ofte av både praktiske og følelsesmessige årsaker, sier Frode Thuen, familieterapeut og samlivsforsker ved Universitetet i Bergen.

Samlivsekspert Åsa Rytter Evensen har inntrykk av at det særlig er mange unge som flytter sammen veldig fort. Egil Stray Nordberg, prest i Nordberg menighet i Oslo, bekrefter også denne tendensen.

-  Trenden med at man etablerer seg som par tidlig, merker vi hele tida.

Flere samlivsbrudd

Samtidig som mange etablerer seg raskt, er skilsmissestatistikken rekordhøy. Om lag 10 800 ekteskap ble oppløst i fjor, viser tall fra SSB. Aldri før har så mange ekteskap gått dukken. Over en fjerdedel av alle skilsmisser skjer i løpet av ekteskapets fem første år. De fleste skilsmisser skjer etter bare tre år.

Stray Nordberg tror ikke turboekteskapene har særlig gode odds for å vare livet ut, spesielt ikke hvis partene er unge.

-  Som prest er jeg vitne til at mange slike hurtige samboerskap og ekteskap brytes opp ganske kort tid etter at de er inngått. Ved å bli samboere og gifte seg så fort, hopper man bukk over et par faser i forholdet. Dette gjør at mange ikke er praktisk og mentalt forberedt på ekteskapet, sier Stray Nordberg.

Ikke dumt på vente

Åsa Rytter Evensen anbefaler å bruke mer tid før man flytter sammen og får barn.

-  Den store kjærligheten tåler å vente litt. I dag tar halvparten av alle forhold slutt, og jeg vil tro at sjansen for at et turboforhold varer er enda mindre. Man bør iallfall vente minst et halvt års tid før slike viktige avgjørelser skal tas. Det er viktig å ha vært sammen under ulike forhold slik at man lærer partneren å kjenne, mener Rytter Evensen.

Hun mener det typiske ved turboforholdet er at partene blir veldig sterkt og voldsomt tiltrukket av hverandre seksuelt.

-  De er kjempeforelska og føler at de har truffet sin tvillingsjel. Et slikt forhold kan utvikle seg veldig bra, men man kan også få en ubehagelig overraskelse. Mange forhold av denne typen ender dessverre med knall og fall, sier Rytter Evensen.

-  Følelsen som sier at «dette er mannen i mitt liv» er ofte falsk. I forelskelsesfasen har vi «skyggelapper». Man har alt å vinne på å vente, sier den svenske samlivseksperten Eva Rusz-Malmberg til Aftonbladet.

Utålmodige

Frode Thuen tror derimot at et hurtig ekteskap har like gode sjanser for å vare som et ekteskap basert på et langvarig forhold.

-  Risikoen for skilsmisse er ikke større hos par som blir samboere, gifter seg og veldig fort får barn. Jeg snakker med mange par som har vært sammen lenge, men som likevel sliter. De har hatt masse tid sammen, men ikke greid å bruke tida rett.

-  Det viser at det er viktigere hva man gjør sammen enn hvor lenge man har vært sammen, sier Thuen, som understreker hvor viktig det er å pleie forholdet også etter «turboperioden».

-  De som allerede har et mislykket ekteskap bak seg er aller mest utålmodige og ivrige etter å få fortgang i sakene. Derfor ser vi ofte at annengangsekteskapene skjer raskt, sier han og bruker seg selv som eksempel.

-  Jeg flyttet sammen med min nåværende kone bare to måneder etter at vi traff hverandre. Ett år etter fikk vi vårt første barn. Nå har vi vært lykkelig gift i ti år, og det viser at slike forhold kan fungere utmerket selv om ting skjer fort, sier Thuen.