Kjærlighet og korrupsjon

Frankrikes tidligere utenriksminister Roland Dumas og hans tidligere elskerinne Christine Deviers-Joncour møttes i retten i går, i første runde om den enorme Elf-skandalen, etterforsket av den norske forhørsdommeren Eva Joly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang en av de største korrupsjonssakene i Frankrike i nyere tid er kommet så langt.

De to tidligere kjærestene satte seg ned på hver sin benk i retten. Begge måtte bane seg vei mellom journalister fra hele verden, som rev ned metallbarrierene som skulle holde dem på avstand. Begge var som alltid velfriserte og velkledde. Begge i grått, 78 år gamle Dumas med stokk på grunn av sin vonde hofte. Ingen av dem kastet et blikk på den andre. Her er det snakk om åpen krig.

Selve rettssaken gjelder de 80 millioner kronene Deviers-Joncour fikk av oljeselskapet Elf Aquitaine, og som Eva Joly og hennes kollega Laurence Vichnievsky mener Dumas delvis har nytt godt av, i alt åtte millioner kroner. En av gavene var et par håndsydde sko til 16000 kroner, en annen sjeldne greske statuetter til flere hundre tusen, samt restaurantbesøk og kontanter. Det siste er ikke bevist.

I tillegg bodde Dumas ei stund i leiligheten som Deviers-Joncour hadde kjøpt for 21 av millionene, parets luksuriøse elskovsrede. For dette «misbruket av selskapsmidler» risikerer begge fem års fengsel. Deviers-Joncour har etterpå kalt seg «Republikkens hore».

MEN DETTE ER BARE en liten flik av den utrolige Elf-skandalen, som Joly og Vichnievsky fortsatt etterforsker. Samme aktører er involvert i salget av seks Thomson-fregatter til Taiwan for nærmere 20 milliarder kroner, i 1991. Da var Dumas utenriksminister, og motsatte seg salget. Deviers-Joncour hevder hun ble ansatt av Elf for å påvirke elskeren, som noe seinere endret syn.

Dette er motivet for rettssaken, men det kan bare behandles i riksrett og skal ikke opp nå. En annen viktig del av Elf-saken, som har internasjonale forgreininger, gjelder salget av de tyske Leuna-raffineriene og 322 millioner som blant andre Helmut Kohls parti, CDU, nøt godt av, samt en antakelig tilsvarende sum i «kommisjoner» for kjøpet av Ertoil-raffineriene i Spania, der man ennå ikke vet i hvilke lommer de er havnet.

Det er en klar seier for Joly og Vichnievsky at i hvert fall denne delen av saken endelig er kommet opp for retten, etter å ha vært utsatt en gang på grunn av Dumas' vonde hofte. Dommerne har, som Joly sier, «kjørt den ut skjærgården», for den kunne bli stoppet underveis. Det er den hittil eneste korrupsjonssaken av et slikt omfang som kommer opp for retten.

- Jeg er glad for at saken er kommet så langt uten å bli annullert, fordi vi lever i en tid der prosedyrer blir annullert oftere og oftere, fordi de blir mer og mer kompliserte av juridiske grunner, med nye lover og internasjonale regler, sier Eva Joly til Dagbladet.

Hun kan ikke kommentere sakens innhold.

DESSVERRE GLIMRER en hovedfigur med sitt fravær i retten. Elfs tidligere internasjonale direktør, Alfred Sirven, er stadig på flukt. Han ble sist sett på Filippinene, men hver gang politiet klarer å lokalisere ham forsvinner han, og de finner bare sigarsneiper og tomme franske vinflasker.

Sirven ansatte Deviers-Joncour og kjenner alle Elfs hemmeligheter. Oljeselskapet var på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet en eneste stor pengemaskin. Sirven forsynte seg grovt, og betaler antakelig filippinsk politi og andre høye beskyttere. Hvis han blir arrestert mens rettssaken pågår, må den utsettes igjen.

Roland Dumas var tidligere en av Frankrikes beste advokater og vet å briljere i retten. I går hevdet han at han vil at rettssaken skal gå sin gang, men fikk ikke innkalle alle de prominente vitnene han hadde tenkt. Inntil 1999 var han president for Frankrikes øverste domstol og en av landets mektigste menn. Fallet kan bli desto dypere - på grunn av hans tidligere elskerinne. Kjærlighet og korrupsjon er en eksplosiv blanding.