Kjærlighet på norsk

Finnes det en romantisk komedie som er moderne, norsk, og god?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes en mengde filmer som slutter med en høy kjekkas som kysser en godt over middels tiltrekkende kvinne mens de første tonene av en motstandsløs poplåt setter inn og rulleteksten begynner å gå opp. De kalles romantiske komedier, og det finnes myriader av dem. Men ikke i Norge. I artikkelen «Jakten på den romantiske komedien» i siste nummer av Rushprint spør regissør Elsa Kvamme seg om hvorfor. Kvamme har nylig vært på workshop om sjangeren der flere av deltakerne undret seg over hvorfor det finnes så få romantiske komedier, og hvorfor de som har vært ikke har gjort synderlig inntrykk.

Kanskje er norsk film, som Kvamme foreslår, uhelbredelig smittet av «Ibsen-dramaturgien, hvor kjønnsdrift er lik kjønnssykdom og en lykkelig slutt umulig». Kanskje er det tabu i et samfunn som streber etter likestilling å dyrke en sjanger som ofte er full av kjønnsstereotypier. Moderne, ambisiøse mennesker vil kanskje føle motstand mot tanken på å framstille gjengjeldt forelskelse som nøkkelen til lykke, og å skrive om kvinneroller som opplever livet som tomt uten en mann. At mange klassiske romantiske komedier handler om en Askepott som vinner en rik og vellykket manns gunst, hjelper ikke. Når norske filmskapere lager romantiske komedier bør de heller være som «Mars & Venus», som handler om bølgedalene etter den tilsynelatende lykkelige slutten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer