- Kjærligheten er det viktigste

En sommerbrun, blid og opplagt kong Harald ga klar beskjed til pressen i New York i går: - I dag snakker jeg bare om private ting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - Kronprinsen har aldri satt hardt mot hardt for at han og Mette-Marit skal få inngå samboerskap. Og jeg er først og fremst glad for at kronprinsen har funnet seg en kjæreste. Vi håper og tror det ender med giftermål til slutt, sier kong Harald rett fra åpningen av FNs Tusenårsforsamling i New York. Mens over 150 verdensoverhoder og ledere snakker om hvordan verdens fattigdom skal bekjempes og fryktelige kriger skal unngås, samler Norges konge en liten tropp norsk presse for å snakke om de nære ting.

Som for eksempel hvorfor kjærlighet er viktig i ethvert menneskes liv.

Ikke minst for hans sønn, som en dag skal bli Norges konge. En helt ny kongelig konstruksjon er oppstått ved at kronprins Haakon har flyttet sammen med en kvinne av folket. Og denne kvinnen har en liten sønn fra et tidligere forhold. Situasjonen er vanlig for tusenvis av nordmenn.

NÅ HAR DEN MODERNE samlivsformen også blitt en del av det kongelige Norge. Aldri har den folkelige norske kongefamilien stått nærmere den vanlige nordmanns hverdag.

Og kong Harald ser alminnelig og snill ut der han står foran ruvende skyskrapere og forsøker å forklare en lang og tung prosess som har hatt offentlighetens øyne rettet mot seg hele veien.

- Dronningen og jeg har i denne tida som er gått lært å sette veldig pris på Mette-Marit. Og vi skjønner at pressen har vært veldig opptatt av dette med samboerskap. Det er et vanskelig spørsmål, men vi har ved hjelp av en prosess nå kommet fram til at det kanskje er den beste måten å gjøre dette på for øyeblikket, sier kongen - og ser oppriktig lettet ut over å meddele at kronprinsen har full ryggdekning fra sin far og mor.

DET ER HELT TYDELIG at det har vært en tøff tid for kongefamilien, og i likhet med den vanlige norske mor og far er kong Harald og dronning Sonja innforstått med at et samboerskap kan ta slutt.

Også for en kronprins.

Det virker likevel som om kongen nå tror at det hele vil ende med giftermål i løpet av få år. Det ligger mellom linjene når han snakker.

- Vi har jo - dronningen og jeg - erfaring med å bli kastet inn i en situasjon som Mette-Marit nå er midt oppe i. Jeg tror de trenger litt tid til å bevisstgjøre seg den situasjonen de nå kommer opp i. Vi håper jo at det å ha en leilighet sammen og bo sammen er en overgangsperiode. At det skal bli lettere å takle etter en stund. Jeg vet at dronningen hadde store problemer med å bli kastet rett inn det, sier kongen.

- Kongen sier det har vært en prosess?

- Ja, en lang prosess.

- Hva har denne prosessen inneholdt av konfrontasjoner?

- Prosessen har inneholdt samtaler. Åpne, hyggelige samtaler.

- Det var aldri snakk om at kronprinsen var villig til å gi fra seg retten til tronen for å kunne bo sammen med Mette-Marit?

- Nei, det var aldri hardt mot hardt.

- Men det har vært familieråd?

- Ja, mange familieråd.

- Kongen selv måtte vente lenge, lenge før han fikk sin kronprinsesse. Har det vært en nyttig erfaring i denne situasjonen?

- Dette er litt annerledes. Vi har møtt Mette-Marit vesentlig tidligere enn kong Olav møtte dronning Sonja, eller Sonja Haraldsen som hun het den gangen, sier kong Harald, som ikke vil skille mellom å være far og konge i denne situasjonen.

- Det har vært vanskelig både som far og som konge, men jeg er jo en hel person. Men skal jeg snakke som far, tror jeg ikke dronningen og jeg er det første foreldrepar som er oppe i dette dilemmaet.

- Vil kongehuset få et spesielt ansvar for Mette-Marits tre år gamle sønn Marius?

- Ja, hvis de gifter seg, blir han en del av kronprinsens familie.

- Er det snakk om at Mette-Marit og Marius nå får sikkerhetsvakter?

- Det aner jeg ikke.

- Kongen snakker om at han regner med at kronprinsen vil gifte seg etter rimelig tid. Hva er rimelig tid?

- Ja, hva er rimelig tid? spør kongen og setter latterdøra på vidt gap.

- Ett år, to- fire? Det hele vil gå seg til helt naturlig, tror kongen, som medgir at et samboerskap som strekker seg over altfor mange år vil by på problemer. Samboerskap er mindre seriøst enn en forlovelse for en kongelig.

Han virker avsalppet og åpen under hele samtalen med norsk presse. Han har gitt beskjed om at han bare skal snakke om private ting. Noe som i og for seg er normalt for en konge som ikke skal snakke om politikk.

HAN GIR KLAR BESKJED om at han er lettet over de mange og positive reaksjonene hos det norske folk.

- Jeg er like lettet som da dronning Sonja, Sonja Haraldsen, ble godtatt.

Og han er imponert over hvordan Mette-Marit Tjessem Høiby har taklet situasjonen. Han anser det heller ikke som et problem at Mette-Marits fortid har vært i søkelyset.

- Kronprinsen var jo den første som snakket om det, sier han avslappet.

- Vil det få konsekvenser for kronprinsens framtid om forholdet tar slutt?

- Nei, det kan jeg ikke skjønne. Nei, det tror jeg ikke, sier kong Harald, og får beskjed om at tida er ute for flere spørsmål og svar.