Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjærligheten vant i retten

Ekteparet Louis Darren (26) og Elisabeth Skundberg (27) får leve sammen i Norge. Utlendingsnemnda får sterk kritikk i dommen fra Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staten ved utlendingsnemnda (UNE) tapte saken på alle punkter og må betale saksomkostninger.

-  En viktig markering, sier parets advokat Arild Humlen.

De har vært gift i to år, kjærester i over tre, bor sammen og elsker hverandre. De måtte gå til Oslo tingrett for å få fortsette samlivet i Norge. UDI og UNE mener «paret ikke kunne ha berettiget forventning om å leve sammen» i Norge. Han skulle kastes ut med innreiseforbud på fem år.

Krenkelse

-  Vi føler stor lettelse etter to og et halvt års kamp. Nå skal vi feire at vi får leve sammen. Nå kan vi begynne å planlegge livet vårt som et vanlig ektepar, sier Louis og Elisabeth.

Hans «forbrytelse» er at han jobbet uten arbeidstillatelse noen måneder i 2003 - han betalte skatt og visste ikke selv at han jobbet ulovlig. Retten finner at UNEs utvisningsvedtak er en urimelig reaksjon etter Utlendingsloven, på en ganske liten overtredelse.

-  Retten sier at utvisning innebærer familiesplittelse. Når nemndas representant hevder at paret kan holde kontakt per brev og telefon, er det en krenkelse av familielivet. Denne saken viser at det er nødvendig at domstolen går aktivt inn og vurderer utviklingen av praksis i nemnda, sier Humlen.

Skape debatt

Ifølge UDI og UNE burde paret aldri ha giftet seg - fordi Louis Darren som er fra Nigeria, hadde fått avslag på asylsøknaden sin. I dommen heter det imidlertid at utlendingsmyndighetene har gitt så uklare signaler om utreisefrister at han ikke kan bebreides for å ha blitt i landet.

-  Vi har følt oss kriminalisert og mistenkeliggjort av utlendingsmyndighetene. Det virker som det går negativ automatikk i familiegjenforeningssaker, sier Elisabeth Skundberg.

De ønsket også å prøve saken rettslig for å skape debatt - i håp om at det kan hjelpe andre.

-  Nå kan vi fortsatt ha tro på rettssystemet og at familieverdier står høyt i Norge.

UNE TAPTE: Ekteparet Elisabeth Skundberg (27) og Louis Darren (26) fikk medhold på alle punkter i retten. Louis skal ikke utvises og paret kan endelig se lyst på framtida.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media