Kjærlighets-historien

Ni måneder etter at forholdet ble kjent, skal Märtha nå gifte seg med forfatteren Ari Behn. Les historien om det nyforlovede paret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

8. mars i år skrev Dagbladet at «den suksessrike forfatteren Ari Behn er den nye, nære vennen til prinsesse Märtha Louise». Dermed ble forholdet offentlig, og flere kontroverser fulgte i månedene etter. Ikke bare hadde forfatteren flørtet med dop på tv-kanalen Metropol. Ifølge forfatteren Ketil Rolness var omgangskretsen hans svært tvilsom, og Ari selv var «svigersønnen fra helvete».

Da forholdet ble kjent, hadde de to i månedsvis latt vennskapet utvikle seg. Tidligere hadde Ari ikke lagt skjul på at han hadde et godt øye til landets prinsesse. I et nettmøte på Dagbladet.no 3. august 2000 svarte han dette på spørsmålet fra en leser om hvem han synes er Norges mest sexy kvinne:

- Foruten deg, er jeg nok sikker på at Norges mest sexy kvinne må være Märtha Louise. Hun blir stadig flottere og jeg har aldri vært av den oppfatning at værdamene på TV 2 er deilige.

Kastet hansken

Ari Behn ble nærmest genierklært av flere kritikere da han debuterte med novelle-samlinga «Trist som faen» i 1999. Det var moren Marianne Behn Solberg som introduserte ham for prinsessen. Behn Solberg var assistentlærer på et kurs i rosenterapi hvor fysioterapi-utdannede Märtha deltok. De fikk god kontakt og ble venner og kolleger.

- Märtha er et menneske jeg setter veldig stor pris på, sa Ari Behns mor til Dagbladet etter at forholdet ble kjent.

17. mars skrev Ketil Rolness en artikkel med tittelen «Prinsesse på vift» i Dagbladet. Behn og hans vennekrets fikk gjennomgå etter noter. Til dronning Sonja hadde han følgende melding:

- Ta vel imot svigersønnen fra helvete!

Dypt fornærmet troppet Ari Behn opp hos Dagbladet og utfordret Rolness til duell.

Märtha forsvarte Ari

Seinere samme måned ble paret fotografert på vei ut fra huset til Behns mor i Moss hvor de hadde overnattet. Siden forholdet ble kjent og helt fram til dagens pressekonferanse, har både Ari og Märtha besvart samtlige spørsmål angående forholdet slik:

- Ingen kommentar.

Da det stormet som verst, valgte prinsessen likevel å indirekte si noe om forholdet til Dagbladet. TV2 hadde i beste sendetid sendt et tidligere innspilt Ari-innslag fra tv-kanalen Metropol hvor han flørtet med narkotika.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i de framstillingene som ble gitt, sa prinsessen om debatten som fulgte etter programmet.

Samtidig ba hun pressen være mindre nysgjerrig angående hennes privatliv.

- Det har vært vanskelig for meg. Det har vært mange rykter, og ikke så mange sannheter. Pressen tar tak i biter av et menneske som forvrenges til det ugjenkjennelige. Ofte kjenner jeg ikke igjen meg selv eller de personene som blir omtalt når jeg leser avisene.

Slottet fryktet at Aris dopflørt skulle skade kongefamilien og Norges omdømme i utlandet.

Var i bryllup

Etter at den første oppstanden hadde lagt seg, fulgte noen relativt rolige måneder. Forholdet ble samtidig sterkere, og Slottet bestemte seg for at de ikke ville motsette seg en mulig forlovelse. Det ble bestemt at de skulle holde en lav profil for å ikke ta oppmerksomheten vekk fra kronprinsbryllupet 25. august.

Etter seremonien i kirka kommenterte en bunadskledt Ari bryllupet slik:

- Livet, døden og kjærligheten - sterke ting! Alt var fantastisk, Mari Boine ... fantastisk!

På spørsmål om han er nestemann på kirkegulvet, gjentok han:

- Livet, døden og kjærligheten.

Under Märthas 30-årsdag i Bergen 22. september, ble Ari hyllet som en konge av bergenserne. Der fikk han også klemmer i all offentlighet av kong Harald og Märtha. På bursdags-barnets kjole som skulle representere viktige deler av livet hennes, var blant annet en terning med seks øyne. Den samme terningen som Aris debuttbok fikk i VG, og som han har tatovert på skuldra.

Nye ringer

< /font>

I slutten av november dro Ari til Pakistan for å komme nærmere krigen i Afghanistan. Han laget en dokumentar for TV2 og samlet stoff til flere historier. Natt til mandag møtte Dagbladet ham på Gardermoen.

- Jeg har opplevd et utrolig sammensatt og vakkert folk, og har fått veldig sterke følelser for afghanerne, sa Behn som ikke ville fortelle om han hadde kjøpt hjemkomstgave til Märtha.

Drøyt tre døgn seinere kunngjorde han og kjæresten forlovelsen. Endelig kan de bytte ut vennskapsringene.


ARTIKLER O G LENKER:

  • Märthas nye, nære venn ' Dagbladet presenterer Ari Behn som prinsessens «nære venn» 08. mars i år.
  • Artig faen - Intervju med Ari Behn i Dagbladets Magasinet 23.03.01
  • Alt om kongefamilien på Dagbladet.no
  • Ari og Märtha neste par ut? - Etter giftermålet mellom kronprins Haakon og Mette-Marit oppsto spekulasjoner om en forestående forlovelse mellom Märha og Ari.
  • Klikk her for å lese Dagbladets artikkel «Slottet vi l ikke hindre forlovelse» (20.08.01)
  • Vår mann nå? - Dagbladet kommenterer (29.03.01) Ari Behns forhold til prinsesse Märtha Louise.
  • Ari Behns forfattersider på Dagbladet.no.
  • Klikk her for å lese svarene fra nettmøtet med Ari på Dagbladet.no 1. august i fjor.
  • Ari Behns forfattersider på Gyldendal.
  • Kongehusets offisielle hjemmesider - Her finner du bakgrunnsstoff om de kongelige, samt pressemeldinger og øvrig informasjon.


I BRYLLUP: Ari Behn var mektig imponert etter bryllupet til Haakon og Mette-Marit, men han ville ikke si om han ble nestemann.
<B>PÅ VEI TIL FEIRING: Märtha og Ari er på vei ut fra kronprinsparets leilighet i Ullevålsveien 19. august. Mette-Marits venner var samlet for å feire hennes 28-årsdag.
<B>OVERNATTET HOS ARIS MOR: Paret kommer ut fra huset i Moss noen uker etter at forholdet ble kjent.