«Kjakan»: - De må ikke få lov til å strupe Garden

Fra nyttår blir Hans Majestet Kongens Garde mer til pynt enn til nytte, frykter kritikere.

BORTE VEKK: Kong Harald inspiserer ofte HM Kongens Garde (HMKG). Men beslutningen om å fjerne et stort antall spesialtrente gardister, skal han ikke ha blitt rådført om. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
BORTE VEKK: Kong Harald inspiserer ofte HM Kongens Garde (HMKG). Men beslutningen om å fjerne et stort antall spesialtrente gardister, skal han ikke ha blitt rådført om. Foto: Erlend Aas / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Forsvaret har bestemt at Hans Majestet Kongens Garde (HMKG) skal fratas de mest topptrente spesialfunksjoner av dem alle, blant annet knyttet til sikringen av de kongelige.

Kritikerne frykter alt som blir igjen er pynten, gardister i pene uniformer, men deres oppdrag gjennom 150 år kastes på historiens skraphaug.

- Vi har bestemt - HMKG har vakthold og sikring av kongefamilien i fred, krise og krig som sitt hovedoppdrag. Det er nå besluttet at en del av dette oppdraget - knyttet til støtte til politiet i krise og krig, og som HMKG har hatt de seneste år - vil bli løst på en annen måte av Forsvaret fra 1. januar 2011, heter det i et noe kryptisk notat Dagbladet besitter.

Notater ble publisert på Forsvarets interne nett 14.september.

Dets fulle betydning er det like mange meninger om som det er befal i Forsvaret.

Det heter at noe er bestemt, men hva det er og hvem som skal overta ansvaret i krise er det ingen i Forsvaret som har klart å gi Dagbladet et klart svar på.

Lavere nivå I fred er det gardistene som passer på blant annet Slottet, slik turistene liker å ta bilder av. I krise skal gardistene tre inn som noe ganske annet enn pynt. Og de får spesialtrening i sikring av kongefamilien.

Etter hva Dagbladet får opplyst i Forsvaret er det nettopp den beste og mest spesialiserte treningen til å takle slike oppdrag som nå forsvinner.

- Garden skal fortsatt ivareta primæroppgaven med å beskytte kongefamilien, sier oberstløytnant John Inge Øglænd i Forsvarsstaben.

Og legger til:

- Men den eldste kontingenten vil ikke få samme treningsnivå som tidligere.

Stridsgruppe De eldste, honnørkompaniet, er gardistene som blant tar oppstilling ved statsbesøk. De regnes for de fremste av gardens menn. Også kallt gardestridsgruppa, som teller rundt 300 soldater og befal.

FORSVARET HAR BESTEMT...: 14. september gikk denne meldingen ut på Forvarets intranett.
FORSVARET HAR BESTEMT...: 14. september gikk denne meldingen ut på Forvarets intranett. Vis mer

- Stridsgruppa er først og fremst etablert og trent for å løse primæroppdraget med å beskytte kongehuset, skriver Forsvaret på sine hjemmesider.

Styrken skal hele tiden være tilgjengelig og i høy beredskap. Misjonen er å kunne styrke det ordinære vaktholdet på kort varsel.
Det er denne funksjonen som ifølge Forsvaret selv gjør garden til noe langt mer og stridseffektivt enn å være rene parade- og vaktpostsoldater. Den tida kan nå være forbi.

Må spare penger Om ikke Garden kan tre inn ved krise, hvem skal da gjøre det?

- Per i dag er dette Gardens oppgave. Forsvaret jobber nå med å finne en god løsning på hvordan støtte til Politiet skal løses også etter 1.1.2011, et utredningsarbeid Hæren ser frem til å bidra i, sier oberstløytnant Terje Hanssen, talsmann for Hæren.

Han legger ikke skjul på at Forsvarets budsjettsituasjon er årsak til innsparingen.

- Dette har vi ingen kommentar til, sier informasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet.

Helte-protest Da kong Haakon returnerte til Oslo etter krigen, var det krigshelten Gunnar Sønsteby (92) som hadde ansvar for livvaktene de første månedene. Deretter overtok Garden igjen sitt oppdrag.

- Garden rører ved hele vår nasjonale identitet og stolthet. Her er det noen som må tenke seg godt om, sier Sønsteby til Dagbladet.

Mens det politiske-Norge vaklet mot Hitler, var det kong Haakon som sto steilt på at nazi-Tyskland skulle avvises. Ved sin side på flukten ut av Oslo hadde han gardens menn. Noen av dem falt i trefninger.

- Garden betyr veldig mye for folk. Man kan ikke strupe Garden på denne måten. Det er jeg ingen tilhenger av, sier Sønsteby.

- Til pynt - Jeg håper de ikke reduserer Garden til å bli en liten tropp i fine uniformer som er flinke til å gjøre helomvendinger på fortauet, sier gardeveteran Nils Egelien (77).

Han er nestleder i Norges Gardistforbund og bekymret for hva som nå er i ferd med å skje med Garden.

LIVVAKTEN: Krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby (92) var livvakt kong Haakon i 1945.  Foto: Heiko Junge / SCANPIX
LIVVAKTEN: Krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby (92) var livvakt kong Haakon i 1945. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

- Jeg liker det ikke. Man skal huske hva livgardens hovedfunksjon er, å vokte Kongen, hans familie og hans hus, sier Egelien.

- Garden er tross alt Norges flaggskip nummer én. Vi snakker om vernepliktige soldater som slår profesjonelle ned i støvlene verden over, sier Egelien.