«Kjapp dere, kjapp dere!»: Dramatisk video viser hvordan IS-gisler reddes i sikkerhet

Filmet med hodekamera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En video fra den dramatiske militæroperasjonen som førte 69 IS-gisler i sikkerhet natt til torsdag i Irak, er frigjort av det kurdiske sikkerhetsrådet.

Mens kulene hagler rundt og bak dem, løper flere titalls gisler ut av et av rommene i fengselet der de har blitt holdt som fanger av terrorgruppa. Med armene lagt på hverandres skuldre eller hevet mot taket, ledes de ut av bygget.

«Kjapp dere, kjapp dere!», ropes det i videoen som er filmet av et kamera plassert på en soldats hjelm.

Flere av gislene er blodige. Like før de kom seg i frihet, skal de alle ha vært nær ved å bli henrettet, har Pentagon uttalt. I stedet slo amerikanske, kurdiske og irakiske elitestyrker til mot fengselet der de kurdiske styrkene satt i fangenskap.

- Forræderi og spionasje Flere av dem var av terrorgruppa anklaget for forræderi og spionasje. Noen av dem var militære, andre lokale som kjempet mot IS.

REDDES: Én av de 69 gislene ledes ut i sikkerhet. Skjermdump: Video Reuters
REDDES: Én av de 69 gislene ledes ut i sikkerhet. Skjermdump: Video Reuters Vis mer

Flere IS-krigere skal ha blitt drept i aksjonen, blant annet to høyerestående medlemmer av terrororganisasjonen, og fem ble fanget, skrev Dagbladet torsdag.

Samtidig ble elitesoldaten Joshua Wheeler (39) drept av terrorgruppa. Han ble den første amerikaneren som er blitt drept i kampene i Irak siden IS-offensiven startet i august i fjor.

DREPT: Den 39 år gamle elitesoldaten Joshua Wheeler ble drept i aksjonen natt til torsdag. Foto: US Army / AP / NTB Scanpix
DREPT: Den 39 år gamle elitesoldaten Joshua Wheeler ble drept i aksjonen natt til torsdag. Foto: US Army / AP / NTB Scanpix Vis mer

Terrorgruppa har i lang tid vist hvordan de ikke skyr noen midler for å henrette mennesker som ikke støtter dem eller som deltar i kampene mot dem.

I februar i år slapp de en av sine mange - og kanskje den mest brutale - videoer, der de viste hvordan de brente den jordanske piloten Moaz al-Kasasbeh levende. Han sto i et stort da en IS-terrorist tente på en stripe med brennbar væske som ledet til buret der han var låst inne.

Brent levende IS tok piloten til fange da F16-flyet hans krasjet da han kjempet mot jihadister over nordlige Syria i jula i fjor.

DRAMATISK: Kulene hagler rundt dem idet de får hjelp til å slippe unna fangenskapet. Skjermdump: Video Reuters
DRAMATISK: Kulene hagler rundt dem idet de får hjelp til å slippe unna fangenskapet. Skjermdump: Video Reuters Vis mer

Like før, i desember i fjor, henrettet terrorgruppa 100 utenlandske krigere som hadde forsøkte å flykte fra IS-byen Raqqa i Syria.

Den gang ble det klart at passbrenning eller en kule i hodet skulle hindre angrende krigere å vende hjem.

REDDES: Det var første gang siden kampene eskalerte i august i fjor, at en amerikansk soldat ble drept. 69 mennesker ble reddet fra IS' fangenskap. Skjermdump: Video Reuters
REDDES: Det var første gang siden kampene eskalerte i august i fjor, at en amerikansk soldat ble drept. 69 mennesker ble reddet fra IS' fangenskap. Skjermdump: Video Reuters Vis mer

I januar slapp terrorgruppa enda noen propagandavideoer. Foran et folkehav dyttet maskerte IS-soldater to menn utfor taket på en høy bygning (vi advarer mot sterke bilder). De to var homofile - et brudd på sharialovgivningen som er innført i IS-kontrollerte områder i Syria og Irak.

LIKE FØR DE ER I FRIHET: De 69 gislene overlevde og unnslapp IS' fangenskap. Skjermdump: Video Reuters
LIKE FØR DE ER I FRIHET: De 69 gislene overlevde og unnslapp IS' fangenskap. Skjermdump: Video Reuters Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram