Kjapp i kjeften

Bak den stive presidentmasken til Vladimir Putin skjuler det seg en liten skøyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke lett å se det på ham, men presidenten i Russland kan være en artig kar. Etter to og et halvt år i presidentstolen har mannen med tilsynelatende bare ett ansiktsuttrykk, fått rykte på seg for å være en skarping i replikken.

Marx-løs

Som for eksempel under det nylig avholdte toppmøtet mellom Russland og EU i Moskva, da Putin skulle åpne et større møte.

- Jeg ser at det er en Engels fra Tyskland her, sa Putin etter å ha studert navnelista over møtedeltakere.

- Gudskjelov at han ikke tok med seg Marx, konkluderte presidenten. De to grunnleggerne av kommunismen, Friedrich Engels og Karl Marx, beskuet russerne fra alskens vegger og statuer i de 74 årene kommunismen sto på.

På toppmøtet mellom Russland og NATO uka før, der Russland nærmest ble tatt opp som et nesten-medlem, spøkte Putin med at det kanskje var på tide å omdøpe forsvarsorganisasjonens rådsforsamling i Brüssel til Det Øverste Sovjet, ettersom «sovjet» betyr «råd» på russisk. Tilhørerne tok spøken.

Putins tørre humor kan også av og til nærme seg kanten av det smakløse. I september 2000 ville CNNs Larry King i et ettertankens lys vite hva som egentlig skjedde med ubåten Kursk.

- Den sank, svarte Putin.

Skyldes spionasje

Til avisa The Moscow Times sier psykologen Konstantin Babkin at det slettes ikke er overraskende at nettopp Valdimir Putin har et festlig svar klart på tunga ved mang en anledning. Med sine 15 år i KGB faller presidenten inn i et mønster.

- Spioner er trent til å tenke kvikt og annerledes. Grunnen er at de raskt må kunne oppfatte en situasjon og spå utfallet av den, sier Babkin. Psykologen støttes av pensjonerte etterretningsoffiserer, som sier at humoristisk sans var et av de høyest verdsatte kriteriene for en spion i arbeid.

En av Russlands mest berømte stå-opp-komiker, Gennadij Khazanov, understreker at Putin ikke bare er morsom. Han er også spontan i sin humor.

- Jeg har nok ekspertise på feltet til å mene at 99 prosent av vitsene hans er improvisasjoner, slår han fast.

<B>«ØY! HØRT DEN OM...» </B> Det er like før forbundskansler Gerhard Schröder tar poenget.