Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjapp seier for Panser-paven

Panserkardinalen fra Bayern, Joseph Ratzinger (78), er nå pave Benedikt XVI og skal holde en strengt konservativ hånd over verdens 1,1 milliarder katolikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den vesle 14-åringen som ble tvunget inn i Hitler-Jugend og som senere måtte tjene i tysk luftvern inntil han deserterte i 1944, har fått kristenhetens fremste stilling.

Den tungt intellektuelle teologen har de siste 24 årene hatt stillingen som prefekt for Kongregasjonen for Troslæren i Vatikanet, tidligere kjent som det hellige kontoret for inkvisisjonen. Jobben var å vokte at katolikkene holdt seg til den sanne tro.

-  Og det blir ingen spesielt populær av, sier sogneprest Claes Tande ved St. Olavs domkirke i Oslo til Dagbladet.

Ingen motkandidat

Ifølge den britiske avisa The Guardian seilte Ratzinger opp som en overraskende favoritt i ellevte time. Årsaken var at man ikke hadde en såkalt stop-Ratzinger-kandidat.

Av de 115 kardinalene som mandag lukket seg inne for å velge ny pave var det bare to som ikke var plukket ut av avdøde pave Johannes Paul II. Og Ratzinger var den avdøde pavens nærmeste medarbeider i 20 år. Ratzinger var «den slemme» som håndhevet konservativ religiøs ideolog, mens Johannes Paul II var «den snille» medie-paven som reiste verden rundt og traff folks hjerte og sjel.

Snudde i 1968

Strategien i Det sixtinske kapell, hvor pavevalget foregikk, var å få de gamle, ortodokse, konservative kardinalene til å fatte en rask beslutning om Ratzinger. Hvis ikke det gikk ville man tvinge fram en konsensus rundt en konservativ kandidat. Ved tredje valgrunde kom den hvite røyken som signaliserte at valgkampen var over.

Pave-analytikere mener Ratzinger var en liberal teolog fram til 1960-årene.

Ungdomsopprøret og det han oppfattet som at moralske verdier gir fløyten, fikk ham til å snu og bli en meget konservativ teolog.

- Vi beveger oss mot relativismens diktatur som ikke anerkjenner noe som definitivt og som har sine høyeste verdier i egoet og eget begjær - fra marxisme til fri markedsliberalisme, fra kollektivisme til radikal individualisme, fra ateisme til vag religion, sa Ratzinger til sine kardinal-kolleger før valget skriver The Guardian.

Han står steilt på Vatikanets motstand mot kvinnelige prester, prevensjon, abort og homofili. Han har også aktivt motarbeidet liberal teologi i form av aktivisme som sto sterkt blant katolske prester i Latin-Amerika. Og i Latin-Amerika er skuffelsen stor over at en ny pave ikke ble valgt fra deres kontinent.

Under det amerikanske presidentvalget i fjor høst tok han til orde for at katolske politikere i USA som var for selvbestemt abort ikke skulle få gå til nattverd, ifølge BBC.

Ikke nazist

Hans kontakt med nazi-Tyskland kan han ikke klandres, skriver Stephen Bates i The Guardian. Faren, som var politimann, var imot nazipolitikken. Men sønnen hadde ikke store valget.

Storebror Georg uttalte før pavevalget at Joseph ikke ville bli valgt til Vatikanets leder nettopp fordi han var tysk og hadde vært i Hitler-Jugend.

HITLERJUGEND: Som ung gutt under Den andre verdenskrig, ble Joseph Ratzinger tvunget inn i Hitlerjugend. Bildet fra 1943, og er frigitt av Den katolske kirke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!