Kjappe skilsmisser i Oslo

Den gjennomsnittlige skilsmissen i Oslo kommer etter 12 år i hymens lenker. I Bondeviks hjemfylke holder de ut fem år lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at i 1998 var den gjennomsnittlige lengden på ekteskap som endte i skilsmisse i Oslo på 12 år. Landsgjennomsnittet er 14,1, mens i «verdianes» hjemfylke, Møre og Romsdal, og nabofylket Sogn og Fjordane, tok veien fra alteret til sorenskriveren hele 17 år.

Men antallet skilsmisser går nedover. Til tross for at hele 42 prosent av alle ektepar må regne med å ende i skilsmisse, har denne andelen sunket jevnt og trutt de siste fem årene.

Antall separasjoner øker derimot. 11 700 par tok ut separasjon i fjor, litt flere enn året før. Disse separasjonene førte til at 14 300 mindreårige opplevde familieoppløsning i fjor. Dermed ble 1,4 prosent av alle norske barn under 18 år berørt av en separasjon i 1998.

Samboerskap blir stadig mer populært, og her er brudd langt vanligere. Det finnes ikke noe statistikk over samlivsbrudd mellom samboende, men anslag viser at det er to til tre ganger så vanlig med brudd her enn mellom gifte foreldre.