- BEDRE KUR: Et raskt vekttap er bedre om du vil gå ned mye i vekt, enn en langsom slankekur, mener dansk forsker. Illustrasjonsfoto: Nina Ruud/Dagbladet
- BEDRE KUR: Et raskt vekttap er bedre om du vil gå ned mye i vekt, enn en langsom slankekur, mener dansk forsker. Illustrasjonsfoto: Nina Ruud/DagbladetVis mer

- Kjapt vekttap er den beste kuren

Dansk forsker mener helsemyndighetene tar feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I samarbeid med forskere fra universitetet i Alabama, har den danske forskeren Arne Astrup nylig publisert en studie i det vitenskaplige tidsskriftet the New England Journal og Medicine.

Her slås det fast at rask vektreduksjon er den beste slankemetoden for overvektige.

- Første måneden avgjørende I Danmark er dette stikk i strid med de nasjonale helsemyndighetenes råd for vektreduksjon; som er å gjøre små endringer i kosten for så å gå sakte, men gradvis ned i vekt.

- Uansett om man velger en fornuftig diett, med mosjon, adferdsterapi eller et legemiddel, viser våre analyser fra litteraturen at det er dem som går ned mest i vekt de to første ukene som har det største vekttapet i det påfølgende året.  Om du går ned mye i vekt den første måneden er det altså større sannsynlighet for at du har gått ned mye etter ett eller to år, sier forsker Arne Astrup til videnskab.dk.

- Myter hos myndighetene Han har sammen med forskerne fra Alabama-universitetet utført en omfattende gjennomgang av vitenskaplig litteratur i forbindelse med den nye studien.

Astrup advarer om at uriktige opplysninger blir sett på som fakta om de gjentas mange nok ganger.

- Det er ikke bare i mediene at denne feilaktige informasjonen florerer. Mytene er også å finne hos de mer profesjonelle, i lærerbøker og hos myndighetene. Statens helsetilsyn og WHO er med på å bidra til at disse mytene eksisterer, sier han.

- Mer motiverende - Og når disse mytene er så utbredt hindrer de befolkningen og fagfolk i å prioritere de riktige skrittene i kampen mot fedme, legger han til.

Ifølge Astrup er et hurtig vekttap å gå ned om lag èn kilo i uka. Han tror et kjapt vekttap er mer motiverende for å fortsette slankingen enn et langsomt vekttap.