Fullt sprik i rådene om du bør hamstre mat:

Kjede-topp ber deg la være å hamstre. Bondegeneral ser ingen grunn til å vente

Bøndene struper matutkjøringen «så lenge som nødvendig» - men uvisst hvor lenge.

ANMODER OM Å DROPPE HAMSTRING: - Vi anmoder alle kunder til ikke å tenke hamstring, sier Norgesgruppens kommunikasjonsdirektør Per Roskifte etter at det nå er klart at bøndene klokka seks i morgen tidlig iverksetter en matblokade. Norgesgruppen står bak kjedene Meny, Kiwi og Joker. Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix
ANMODER OM Å DROPPE HAMSTRING: - Vi anmoder alle kunder til ikke å tenke hamstring, sier Norgesgruppens kommunikasjonsdirektør Per Roskifte etter at det nå er klart at bøndene klokka seks i morgen tidlig iverksetter en matblokade. Norgesgruppen står bak kjedene Meny, Kiwi og Joker. Foto: Gorm Kallestad, NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bøndenes blokade av matutkjøringen til landets matvarebutikker, som iverksettes om få timer, skaper bekymring hos de store matvarekjedene.

- Dette er jo nerven i vårt system, sier NorgesGruppens kommunikasjonsdirektør Per Roskifte til Dagbladet. NorgesGruppen står bak kjedene Meny, Kiwi og Joker

- Vet ikke hvor lenge

Nå krysser han fingrene for at Norges bondelags aksjon ikke vil vare så lenge.

- Om det er en ansvarlig aksjon, er det en markering som er over på noen timer, og da tror jeg dette blir marginalt. Men om det blir en aksjon over lang tid, får det store konsekvenser, veldig fort, sier han.

Av Bondelagets generalsekretær får han liten hjelp i å anslå hvor lenge blokaden vil pågå.

- Så lenge som nødvendig, sier generalsekretær Per Skorge.

Om dette betyr flere dager, eller til og med en uke, vil han ikke si noe om.

- Vi har ikke bestemt oss for det. Vi vil jo ikke sette landets matforsyning i fare i den store målestokk, men det blir en kraftfull blokade, sier han.

Det store spørsmålet nå, er hvordan kundene vil reagere.

FORNUFT OG FØLELSER: - Spørsmålet er om publikum reagerer fornuftig, eller begynner å tenke at «her må man få tak varer», sier NorgesGruppens kommunikasjonsdirektør Per Roskifte.i NorgesGruppen. Her er han i 2013, på vei ut av møtet med daværende landbruksministerr Trygve Magnus Slagsvold Vedum. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORNUFT OG FØLELSER: - Spørsmålet er om publikum reagerer fornuftig, eller begynner å tenke at «her må man få tak varer», sier NorgesGruppens kommunikasjonsdirektør Per Roskifte.i NorgesGruppen. Her er han i 2013, på vei ut av møtet med daværende landbruksministerr Trygve Magnus Slagsvold Vedum. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Motstridende råd

- Spørsmålet er om publikum reagerer fornuftig, eller begynner å tenke at «her må man få tak varer», sier NorgesGruppens Per Roskifte.

Han synes ikke det er noen spesiell grunn til å velge det siste.

- Det er ikke noe som tilsier at man bør hamstre matvarer, sier han.

Da Dagbladet spør om hans råd til kundene, gir Roskifte dette svaret:

- Vi anmoder alle kunder til ikke å tenke hamstring, eller praktisere hamstring.

Per Skorge i Norges Bondelag har en helt annen tilnærming.

- Det er ingen grunn til å vente. Man kan like godt kjøpe det man trenger, sier han når Dagbladet spør om hans råd til folk som er redde for ikke å få tak i de matvarene de trenger.

- Det ville i hvert fall jeg ha gjort. For som sagt har vi ikke bestemt oss for hvor lenge vi skal holde på, sier Skorge til Dagbladet.

Rema: - Ingen kommentar

Dagbladet har vært i kontakt med Rema 1000, som ikke ønsker ikke å gi en utdypende kommentar på det nåværende tidspunkt.

- Det er for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser dette får for oss, da vi ikke vet hvor lenge dette vil vare. Vi avventer med å kommentere saken ytterligere, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum hos Rema 1000 til Dagbladet.