HOME SWEET HOME: I en periode turte ikke NAV-sjef Tone Elisabeth Andersen (46) gå ut av huset, og hun ønsket ikke å treffe andre enn familien. Hun var også redd for å dø fra døtrene sine. Her skal yngstedatteren Maren (13) på trening, mens Johanne (15) er hjemme hos mamma. Foto: Bjørn Langsem
HOME SWEET HOME: I en periode turte ikke NAV-sjef Tone Elisabeth Andersen (46) gå ut av huset, og hun ønsket ikke å treffe andre enn familien. Hun var også redd for å dø fra døtrene sine. Her skal yngstedatteren Maren (13) på trening, mens Johanne (15) er hjemme hos mamma. Foto: Bjørn LangsemVis mer

«Kjedelig», «flaut». Vi blir sykere av å være sykmeldt

Fravær fra jobb gjør bare vondt verre, viser ny studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Det er en påkjenning i seg selv å være hjemme fra jobb. De sykmeldte forteller at det var tungt å gå alene med bekymringstanker i sykmeldingsperioden. Det hadde ført til tanker og følelser som ikke var gunstige for deres symptomer og helsemessige utvikling, sier Bjørn Lau, forsker og psykolog ved Lovisenberg sykehus.

Beskrivelser som «kjedelig», «stressende», «et mareritt», «flaut», «et nederlag» og «skamfullt» ble brukt. Det viser den ferske studien forskere ved Lovisenberg sykehus har foretatt blant pasienter som var sykmeldte på grunn av psykiske lidelser.

- Jeg fungerte ikke lenger Nav-sjef Tone Elisabeth Andersen (46) slet med psykiske plager etter kreftsykdom. Det føltes som et nederlag ikke å kunne jobbe.BRANDBU (Dagbladet): - Da jeg var ferdig med behandlingen i slutten av juni for to år siden, var planen å gå tilbake til jobb. I stedet ble jeg gående hjemme i et halvt år til. Jeg orket ikke å snakke med noen og kunne bli kjempelei meg for bittesmå ting, som for eksempel at ingen husket å invitere meg på julebordet, forteller hun.Andersen var 43 år da hun ble rammet av brystkreft. Hun har gått gjennom langvarig behandling for å bli frisk og er i dag kreftfri. Med kreftsykdommen fulgte også en rekke psykiske utfordringer: angst, irrasjonelle tanker - og en utrygghet og redsel for ikke lenger å få til ting.- Et spørsmål som plaget meg, var om jeg ville klare å komme tilbake i jobben min. Jeg har jo en krevende jobb og en spesiell rolle som leder av et Nav-kontor. Plutselig fungerte jeg ikke lenger, jeg klarte ikke konsentrere meg, fant ikke ord, glemte mye og var blitt en annen. Det gikk på selvfølelsen løs, sier hun.

Grublet mye

Andersen hadde akkurat begynt på masterstudier ved NTNU da sykdommen rammet. Hun valgte å fortsette med studiet mens hun fikk behandling. - Det var en god løsning å ha noe jeg kunne konsentrere meg om. Samtidig brukte jeg masse tid og energi på å gruble på hva andre tenkte om meg. Alle på jobb visste jo at jeg studerte mens jeg var sykmeldt, så de lurte kanskje på hvorfor jeg ikke klarte å være på jobb? Med to hjemmeboende barn på 10 og 11 og to voksne barn, ble det viktig å forsøke å virke positiv. Men innvendig slet hun med vonde tanker. - Da jeg fikk noen uklare prøveresultater høsten jeg var ferdig med behandling, ble jeg virkelig redd. Jeg sov dårlig og var redd for å dø fra familien. Jeg tenkte aldri at jeg hadde noen diagnose, men skjønte at jeg måtte ha hjelp. Hun har fått hjelp av psykolog til å bygge opp «et skjold», men fremdeles skal det lite til før hun blir satt ut av spill. - Jeg er blitt skjørere og blir lettere satt ut følelsesmessig. Men jeg er blitt mye bedre det siste året, selv om jeg av og til trenger en «time out», forteller 46-åringen.

Kolleger viktig

Hun er ikke overrasket over at det er negativt for psyken å være sykmeldt. - Det er utrolig viktig å ha noe å gjøre. For meg holdt det ikke bare å gå rundt blant geitene og blomstene i hagen. Det er også blitt enda tydeligere for meg hvor mye jobben og det kollegiale betyr, selv om jeg i en periode trakk meg unna. Tida som sykmeldt har endret måten hun selv møter brukere og ansatte, mener Andersen. - Etter selv å ha vært Nav-bruker er jeg mindre kategorisk, har lavere forventninger og større forståelse. Jeg vil nok si at jeg er en mye nærere person enn før.

Studien ble nylig publisert i Tidsskrift for Norsk psykologforening.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn