Du leser nå Dagbladet Pluss

«Kjedelig», «flaut». Vi blir sykere av å være sykmeldt

Fravær fra jobb gjør bare vondt verre, viser ny studie.

HOME SWEET HOME: I en periode turte ikke NAV-sjef Tone Elisabeth Andersen (46) gå ut av huset, og hun ønsket ikke å treffe andre enn familien. Hun var også redd for å dø fra døtrene sine. Her skal yngstedatteren Maren (13) på trening, mens Johanne (15) er hjemme hos mamma. Foto: Bjørn Langsem
HOME SWEET HOME: I en periode turte ikke NAV-sjef Tone Elisabeth Andersen (46) gå ut av huset, og hun ønsket ikke å treffe andre enn familien. Hun var også redd for å dø fra døtrene sine. Her skal yngstedatteren Maren (13) på trening, mens Johanne (15) er hjemme hos mamma. Foto: Bjørn LangsemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en påkjenning i seg selv å være hjemme fra jobb. De sykmeldte forteller at det var tungt å gå alene med bekymringstanker i sykmeldingsperioden. Det hadde ført til tanker og følelser som ikke var gunstige for deres symptomer og helsemessige utvikling, sier Bjørn Lau, forsker og psykolog ved Lovisenberg sykehus.

Beskrivelser som «kjedelig», «stressende», «et mareritt», «flaut», «et nederlag» og «skamfullt» ble brukt. Det viser den ferske studien forskere ved Lovisenberg sykehus har foretatt blant pasienter som var sykmeldte på grunn av psykiske lidelser.

Studien ble nylig publisert i Tidsskrift for Norsk psykologforening.

Automatisk sykmeldt

- Det er åpenbart at noen trenger tid på å komme seg igjen når de blir syke. Det gjelder for eksempel mennesker som er utbrent. For andre vil det være bedre å gå på jobb selv om de er deprimerte eller lider av angst, sier Lau, som også er professor ved Universitetet i Oslo.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

5 UKE*

HELGEKUPP

5 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 5 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

5 UKE* 5 kr per 5 uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.