- Kjedelig, som et motell i Trondheim

Londons borgermester bruker Norge som eksempel på stygg arkitektur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Boris Johnson, som overtok som borgermester av London i mai, kommer med sterk kritikk av norsk arkitektur i spalten sin i The Telegraph.

Det er i en kommentar om byggingen av et nytt kjøpesenter (Tesco) i nærmiljøet sitt at han tyr til sammenligningen.

- Det vi endte opp med var rød murstein, metervis med kjedelig rød murstein, hvor det arkitektonisk høydepunktet var de kjedelige, firkantede vinduene. Med all respekt til Norge, men det kunne ha vært et billig motell i Trondheim eller muligens hovedkvarteret til et lite gass-selskap, skriver han.

Arkitektonisk perle

Fungerende ordfører i Trondheim, Knut Fagerbakke (SV), stiller seg uforstående til utsagnet til sin kollega.

- Nei herlighet, han karen må vi umiddelbart invitere til Trondheim, sier Fagerbakke til Dagbladet.no, og legger til at han gjerne vil lære Johnson om både arkitektur og byggeskikk.

- Byen vår er jo full av arkitektoniske perler. Man kan få et overblikk over en samlet norsk arkitekturhistorie ved å gå rundt i byen, fra vikingtida til middelalderen til moderne tid. Dessuten har vi en rekke fantastiske nye bygg, skryter Fagerbakke.

Han mener at selv om alle byer nok har sine mindre skjønne sider, så har Trondheim en gjennomgående bra arkitektur.

KJEDELIG KJØPESENTER: Men neppe Trondheim? Det understrekes at Tescobutikken på bildet ikke er den samme som er i Johnsons nabolag. Foto: Alessia Pierdomenico/Reuters
KJEDELIG KJØPESENTER: Men neppe Trondheim? Det understrekes at Tescobutikken på bildet ikke er den samme som er i Johnsons nabolag. Foto: Alessia Pierdomenico/Reuters Vis mer

- Ikke minst det slående nye publikumsbygget ved Nidarosdomen, som står i fin kontrast til domen selv. Bygget har vunnet byggeskikksprisen, understreker Fagerbakke.

Tidligere fadeser

Det er ikke første gang at Boris Johnson har tråkket folk på tærne.

For to år siden måtte han unnskylde seg overfor folket på Papua Ny-Guinea, etter å ha sammenlignet utviklingen i sitt eget politiske parti med «Papua Ny-Guinea-aktige orgier med kannibalisme og høvdingdrap.»

Han har også måttet be om forlatelse overfor innbyggerne i Liverpool og Portsmouth.

Les flere BoJo-sitater her.

- Kjedelig, som et motell i Trondheim
BØLLA BORIS HAR GJORT DET IGJEN: Men Norge har lite å føle seg fornærmet for i motsetning til folket på Papua Ny-Guinea.
METERVIS MED KJEDELIG RØD MURSTEIN? Det vites ikke om Boris Johnson noensinne har vært i Trondheim.