Tucker Carlson og Vladimir Putin intervju

«Kjedet ham nesten i hjel»

Tucker Carlson har publisert et to timer langt intervju med Russlands president Vladimir Putin.

Den russiske presidenten Vladimir Putin har blitt intervjuet av den kontroversielle amerikanske programlederen Tucker Carlson i det som er det første intervjuet med en vestlig journalist siden invasjonen av Ukraina. Dette er de første reaksjonene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

  • Tucker Carlson har publisert et to timer langt intervju med Russlands president Vladimir Putin.
  • Putin hevder at Russland ikke startet krigen med Ukraina og har ingen planer om å invadere andre land.
  • Han sier også at Russland er åpen for å forhandle om en slutt på krigen.
  • Putin hevder også at krigen i Ukraina vil være over på bare noe uker dersom USA stopper å levere våpen til Ukraina.

Intervjuet, som ble publisert på Carlsons egen nettside, er over to timer langt og dekker en rekke punkter. Putin starter blant annet intervjuet med å snakke 30 minutter om russisk og ukrainsk historie.

Putin kaller Ukraina for en «kunstig stat», og påstår at deler av Ungarn og Romania ble gitt til Ukraina.

Han hevder at Russland ikke startet krigen med Ukraina og at de ikke har noen planer om å invadere Polen, Latvia eller «noe annet sted».

KJEDELIG?: Tucker Carlson fikk lange monologer fra Vladimir Putin. Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo / AP / NTB
KJEDELIG?: Tucker Carlson fikk lange monologer fra Vladimir Putin. Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo / AP / NTB Vis mer

- Hvorfor skulle vi gjøre det? Det er bare trusselspredning, sier han.

Valget om å intervjue den russiske presidenten har skapt store reaksjoner.

- Det burde være åpenbart for alle hva Putin har gjort i Ukraina, og de falske - fullstendig falske - og latterlige grunnene han har forsøkt å rettferdiggjøre det med. Jeg tror ikke vi trenger enda et intervju med Vladimir Putin for å forstå hans brutalitet, sa sikkerhetspolitisk talsperson i Det hvite hus John Kirby i forkant av intervjuet.

Putin hevder at Russland er åpne for å forhandle om en slutt på krigen i Ukraina, og sier at Vesten bør innse at Russland ikke kommer til å tape på slagmarken.

- Fram til nå har det vært skrik og skrål om å påføre Russland et strategisk nederlag på slagmarken. Men nå er de tydeligvis i ferd med å innse at det er vanskelig å oppnå, om det i det hele tatt er mulig. Etter min mening er det per definisjon umulig. Det kommer aldri til å skje, sier Putin.

«Kjedet ham i hjel»

Julia Davis, grunnleggeren av prosjektet Russian Media Monitor, har analysert intervjuet for den amerikanske nettavisa The Daily Beast, som i sin tittel slår fast: «Putin kjeder nesten Tucker Carlson i hjel i to timers langt intervju».

LANG SAMTALE: Carlson og Putin snakket i rundt to timer. Foto: Tucker Carlson Network/Retuers/NTB
LANG SAMTALE: Carlson og Putin snakket i rundt to timer. Foto: Tucker Carlson Network/Retuers/NTB Vis mer

Hun viser blant annet til Putins lange monolog om Russlands historie, og peker på at dette er en av Putins favoritt-taktikker.

I forkant av selve intervjuet fortalte Carlson selv:

«Putin hold på veldig lenge, sikkert rundt en halvtime, om Russlands historie, tilbake til 700-tallet. Vi mente dette var uthaling og synes det var irriterende. Vi avbrøt ham flere ganger, noe han synes var irriterende», fortalte Carlson.

Advarte Biden

Vladimir Putin forteller Carlson at han ikke har snakket med USAs president Joe Biden siden Russland invaderte Ukraina i februar 2022.

Men i en samtale før krigen skal han ha advart den amerikanske presidenten.

- Jeg sa til ham da at jeg mener at han gjør en historisk stor tabbe ved å støtte alt som skjer i Ukraina. Jeg sa det til ham gjentatte ganger, sier Putin.

Han sier likevel at de har kommunikasjon med den amerikanske ledelsen og beskjeden de gir til amerikanerne er følgende:

- Hvis dere virkelig ønsker å få slutt på kampene, må dere slutte å levere våpen. Da vil det være over i løpet av noen få uker. Sånn er det bare, forteller Putin.

Nord Stream-spørsmål

Putin fikk også spørsmål om hvem som sprengte gassrørledningene Nord Stream. Den russiske presidenten vitser først med at Tucker selv sto bak.

- Jeg sprengte ikke Nord Stream, sier Tucker.

- Du personlig har kanskje et alibi, men CIA har ikke noe slikt alibi, kontrer Putin.

På spørsmål om han har bevis for den påstanden svarer Putin slik:

- Jeg vil ikke gå inn på detaljer, men folk sier alltid at man i slike tilfeller skal lete etter noen som er interessert. Men i dette tilfellet bør vi ikke bare lete etter noen som er interessert, men også etter noen som har evner, for det kan være mange som er interessert, men ikke alle er i stand til å synke til bunnen av Østersjøen og gjennomføre en slik eksplosjon.

I MOSKVA: Video og bilde skal vise den kontroversielle amerikanske politiske kommentatoren Tucker Carlson i Moskva. Video: Mash / RT / Izvestia. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Svarer om amerikansk journalist

Putin sier at det pågår samtaler om å løslate den spionmistenkte amerikanske journalisten Evan Gershkovich, som sitter fengslet i Russland.

- Samtaler er allerede i gang. Vi har hatt mange slike situasjoner tidligere, som har endt vellykket, og denne vil trolig også løses til slutt, sier han i det omstridte intervjuet med Tucker Carlson.

Gershkovich jobber for avisa Wall Street Journal og beskyldes av russiske myndigheter for spionasje. Anklagene avvises både av amerikanske myndigheter og Gershkovich selv.

Skaper reaksjoner

Det skapte store reaksjoner da det ble klart at TV-stjerna hadde reist til Russland for å intervjue Vladimir Putin. Mange har uttrykt bekymring for at intervjuet kan bli brukt som en plattform for russisk propaganda.

Carlson hevder at han ønsker å intervjue Putin for å gi det amerikanske folk mer innsikt, spesielt siden de finansierer mye av krigen.

- Krigen i Ukraina er en humanitær katastrofe. Flere hundre tusen er døde, og en hel generasjon med unge ukrainere. Og det største landet i Europa er fraflyttet. Men langtidseffektene er enda verre, sa Carlson i en video der han reklamerte for intervjuet tidligere denne uka.

- Er der for å hylle Putin

USA-ekspert Hilmar Mjelde, professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, mener Carlson har en helt annen agenda i Moskva enn journalistikk.

- Han er ikke der for å drive revolverjournalistikk, som Fox News-kollega Chris Wallace gjorde i 2018. Han er der for å hylle Putin, sa Mjelde til Dagbladet tidligere denne uka.

Carlson har over lengre tid vært kritisk til Vestens, og i særdeleshet USAs, storstilte støtte til Ukraina. Han har også omtalt den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj som «svett og rotteaktig».