Kjefter på Erna

Massiv kjeft og beskyldninger om apartheidpolitikk hagler nå mot kommunalminister Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hennes utspill i Dagbladet i går om at hun vurderer å foreslå obligatorisk språktest for alle innvandrere som søker om statsborgerskap, har vakte sterke reaksjoner.

- Skremmende

- Noe slikt hadde aldri en politiker våget å foreslå for bare noen få år siden, og det er skremmende at det nå kommer fra en statsråd. Solberg åpner for en form for apartheidpolitikk i Norge ved å sette et skille mellom dem som kan snakke norsk og dem som ikke kan det, sier politisk nestleder i SOS Rasisme, Kjetil W. Aanensen.

- Her lukter det Frp-retorikk lang vei. Før har jeg hatt respekt for Solberg, men nå kommer hun med et simpelt og lettvint utspill på en vanskelig problemstilling, sier Ap-politiker Saera Kahn.

Leder ved Antirasistisk senter, Nadeem Butt, understreker at det er i alles interesse at innvandrere lærer seg norsk. Men han mener det er alvorlig at kommunalministeren vurderer å knytte sanksjoner som språktest opp mot statsborgerskap. I Sverige ble Folkpartiet beskyldt for å åpne slusene for skaprasisme da de foreslo det samme.

- Jeg er redd et slikt forslag også kan få konsekvenser her hjemme. Solberg mistenkeliggjør innvandrere og gir inntrykk av at de ikke ønsker språkopplæring. Faktum er at mange står i kø for å lære seg norsk, men tilbudet er ofte altfor dårlig, mener Butt.

Språktest

Aslam Ashan, Ap-politiker og leder for ressurssenteret for pakistanske barn, tok selv en språktest for moro skyld ei tid tilbake. Han strøk både skriftlig og muntlig.

- Språktester er vilkårlige. Dessuten motiverer ikke straff fra kommunalministeren noen til å sette seg på skolebenken. En bedre løsning ville være å knytte visse vilkår om språkopplæring til bosettingstillatelsen, fordi svært mange innvandrere bor i Norge uten statsborgerskap, mener han.

KrF avventer

Erna Solberg sa til Dagbladet i går at hun er forberedt på at utspillet også kan skape bråk innad i regjeringen. Men hos regjeringspartner KrF er det foreløpig ingen kritikk å spore.

- KrF avventer hele utredningen før vi eventuelt tar stilling til et slikt forslag. Men vi er opptatt av å få et bedre tilbud, og har sagt at vi er åpne for å vurdere ulike pressmidler for at særlig kvinner i større grad skal møte opp på norskkurs, sier Valgerd Svarstad Haugland.

MISTENKELIGGJØR: Kommunalminister Erna Solberg mistenkeliggjør innvandrere, mener leder ved Antirasistisk senter, Nadeem Butt.