Kjeftes huden full: - Statspropaganda

Oljeminister Tina Bru (H) skrev i en pressemelding at oljeleting, utbygging og drift ikke har noen «påviselige effekter på naturmiljøet». Kritikerne mener hun farer med alternativ fakta - i beste fall.

LYSER UT: Oljeminister Tina Bru (H) gir tillatelse til oljeleting i 125 blokker i Barentshavet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
LYSER UT: Oljeminister Tina Bru (H) gir tillatelse til oljeleting i 125 blokker i Barentshavet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Denne uka lyste olje- og energidepartementet ut 125 blokker i Barentshavet for oljeleting.

Flere av blokkene ligger helt nord mot iskanten og helt sør mot finnmarkskysten.

Pressemeldinga olje- og energiminister Tina Bru (H) sendte ut inneholdt påstander som fikk flere til å steile. Særlig reageres det på at Bru hevder at oljeleting, utbygging og drift har «ingen påviselige effekter på naturmiljøet».

Tente på alle plugger

Både Lars Haltbrekken (SV) og Fredric Hauge i Bellona sier at dette er beviselig feil fra Bru og regjeringen.

- Regjeringens egne miljøfaglige etater som Miljødirektoratet, Polarinstituttet og Havforskningsinstituttet har advart veldig sterkt mot oljeboring i de mest sårbare havområdene våre, som for eksempel Eggakanten og iskantsonen, sier Haltbrekken til Dagbladet.

Frederic Hauge sier han «tente på alle plugger» da han leste pressemeldinga fra Tina Bru.

- Oljebransjens utslipp på norsk territorium er omtrent 14 millioner tonn CO2 i året. Den årlige eksporten av olje og gass inneholder omtrent 500 millioner tonn CO2. I tillegg kommer utslipp av røde og svarte kjemikalier. Og deretter påvirkningen fra seismikk og annen virksomhet. Å si at oljenæringen ikke har påviselig effekt på naturen og miljøet er i beste fall alternative fakta, sier Hauge til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer