Kjeftes huden full: - Statspropaganda

Oljeminister Tina Bru (H) skrev i en pressemelding at oljeleting, utbygging og drift ikke har noen «påviselige effekter på naturmiljøet». Kritikerne mener hun farer med alternativ fakta - i beste fall.

LYSER UT: Oljeminister Tina Bru (H) gir tillatelse til oljeleting i 125 blokker i Barentshavet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
LYSER UT: Oljeminister Tina Bru (H) gir tillatelse til oljeleting i 125 blokker i Barentshavet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Denne uka lyste olje- og energidepartementet ut 125 blokker i Barentshavet for oljeleting.

Flere av blokkene ligger helt nord mot iskanten og helt sør mot finnmarkskysten.

Pressemeldinga olje- og energiminister Tina Bru (H) sendte ut inneholdt påstander som fikk flere til å steile. Særlig reageres det på at Bru hevder at oljeleting, utbygging og drift har «ingen påviselige effekter på naturmiljøet».

Tente på alle plugger

Både Lars Haltbrekken (SV) og Fredric Hauge i Bellona sier at dette er beviselig feil fra Bru og regjeringen.

- Regjeringens egne miljøfaglige etater som Miljødirektoratet, Polarinstituttet og Havforskningsinstituttet har advart veldig sterkt mot oljeboring i de mest sårbare havområdene våre, som for eksempel Eggakanten og iskantsonen, sier Haltbrekken til Dagbladet.

Frederic Hauge sier han «tente på alle plugger» da han leste pressemeldinga fra Tina Bru.

- Oljebransjens utslipp på norsk territorium er omtrent 14 millioner tonn CO2 i året. Den årlige eksporten av olje og gass inneholder omtrent 500 millioner tonn CO2. I tillegg kommer utslipp av røde og svarte kjemikalier. Og deretter påvirkningen fra seismikk og annen virksomhet. Å si at oljenæringen ikke har påviselig effekt på naturen og miljøet er i beste fall alternative fakta, sier Hauge til Dagbladet.

- Litt bombastisk

Statssekretær Tony Tiller (H) svarer på vegne av Tina Bru (H) i denne saken.

- Setningen må leses i sin kontekst - departementet sikter til fugl og fisk som lever i området. De påvirkes ikke av normal aktivitet, sier han.

- Så departementet mener at oljeleting, utbygging og drift ikke har noen negative miljøeffekter?

- Ja, hvis man sikter til påvirkning på fugl og fisk der leteboringa pågår, fordi man ikke vil få skadelige utslipp av kjemikalier. Vi mener jo ikke å si at olje og gass ikke kan påvirke natur og miljø. Det gjør jo all næringsvirksomhet, sier statssekretæren.

- Er dette da en god formulering av departementet, synes du?

- I sin kontekst ja, men utenfor kontekst kan det nok se litt bombatisk ut, sier Tony Tiller.

- Dette er statspropaganda uten hold i virkeligheten. Hvis de tenker på fugl og fisk så må de tenke mer - og det er uansett feil, sier Frederic Hauge.

- Helt feil

De siste åra har det også vært mye fokus på sikkerheten i norsk petroleumsindustri. Plattformer er blitt stengt og senest i høst var det en alvorlig ulykke ved anlegget på Melkøya.

Departementet påstår likevel i pressemeldinga at «petroleumsvirksomheten i Norge skjer under strenge krav til helse, miljø og sikkerhet og ivaretakelse av det ytre miljø».

Og:

«Som annen aktivitet medfører petroleumsvirksomhet risiko for uhell som kan ha konsekvenser for ansattes liv og helse, tap av etablert infrastruktur og naturmiljøet. Derfor har arbeidet med å unngå storulykker meget stor oppmerksomhet».

- Dette bidrar til å gi et falsk bilde av oljeindustrien. Regjeringen må lese alle varslene på oljefeltene som i dag er i drift. Bellona mener de siste årene har vist at sikkerhetsstandarden er betydelig redusert, blant annet med omfattende etterslep på kritisk vedlikehold mange steder. Dette bekreftes også av de oljeansattes fagforeninger, sier Frederic Hauge i Bellona.

- Oljebransjen har vist gjentatte ganger over de siste årene at de ikke evner å ivareta sikkerheten og ta hånd om sine ansatte samtidig som de skal kutte kostnader. I stedet tas det snarveier som setter liv og helse i fare, fortsetter Hauge.

Haltbrekken er hjertens enig:

- Den siste tids hendelser med for eksempel brannen på Melkøya og sikkerhetsbruddene på Goliatplattformen, har vist at selv ikke den såkalt «høyeste standard innen helse, miljø og sikkerhet» er godt nok, sier Lars Haltbrekken.

- Verdensledende på sikkerhet

Statssekretær Tony Tiller svarer kritikerne ved å si at det norske regelverket er det strengeste i verden.

- Vi er verdensledende på helse, miljø og sikkerhet. Vi kan aldri gardere oss hundre prosent mot ulykker, men når de skjer ettergås de grundig. Både staten som eier, og myndighetsorgan som Petroleumstilsynet, tar sikkerhet på høyeste alvor, sier han.

Tiller legger til et spark i retning Lars Haltbrekken og SV:

- SV framstår veldig næringsfiendtlige for tida. De er mot alt av vindkraft og vil jo i praksis ha full stans i oljevirksomheten på norsk sokkel. Dette vil få enormt negative konsekvenser for norsk næringsliv. Og jeg tør minne om at iskanten er lenger sør nå enn da SV satt i regjering, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer