Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjeftesmella fra Askøy

Navn: Laila Dåvøy Alder: 50 Yrke: Statsråd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Laila Dåvøy møter seg selv i døra. I fjor trosset hun Bondevik-regjeringens vedtak om lønnsnemnd for sykepleierne. Nå har hun overtatt skrivebordet der forslaget til lønnsnemnd ble skrevet.

Det kan kreve større diplomatiske evner enn den nye arbeids- og administrasjonsministeren har vist til nå, men kjeftesmella fra Askøy vet nok hva hun skal svare folk som måtte anklage henne for å bytte side. Hun er født og oppvokst i Bergen, er inngiftet stril og har det med å si hva hun mener.

For den nye generasjonen tillitskvinner i Kristelig Folkeparti har lagt av seg den kristelige beskjedenheten. I fjor trosset Laila Dåvøy nettopp Bondevik-regjeringens vedtak om tvungen lønnsnemnd og ba sykepleierne fortsette streiken. Selv fortsatte hun munnbruken mot riksmeklingsmann og andre som forøkte å nekte sykepleierne en rettferdig fordeling av kaka. Og når hun virkelig hisser seg opp, virker det ikke som om hun bare vil ha en større bit av kaka. Hun vil ha hele jævla bakeriet.

Dåvøy er kjent som fagforeningspamp med betydelig organisasjonserfaring. Hun kan trolig også tilføre regjeringen en ny dose virkelighetssans. Den har en tendens til å fordampe i politiske korridorer. Hun kjenner lukten i sykehuskorridorene, hun har jobbet i alkoholistomsorg og psykiatri og kjenner Hverdags-Norge på godt og vondt. Hun er heller ikke redd for å ta et forsiktig glass med oss tvilsomme bladfolk på Tostrupkjelleren, men man bør ikke være morsom på sykepleiernes bekostning ved hennes bord. Heretter bør man vel heller ikke være morsom på Kjell Magnes.

Hun var på tale da Bondevik dannet regjering for halvannet år siden, har fartstid som statssekretær i Syse-regjeringen og er ikke ukjent med spillet. Hun er kanskje tildelt en litt beskjeden plass ved kongens bord, til gjengjeld er det hun som har ansvaret for restaureringen av kongens slott.

Hun er gift med siviløkonom Svein Terje Dåvøy, har tre voksne barn og har rukket å bli bestemor. Hun spiller gitar og mandolin, men spiller neppe på instrument med sordin.