Ny studie:

Kjeks-mysterium oppklart

Bare innrøm det, har du også prøvd dette?

KJEKSMYSTERIUM: Forskere ved MIT har prøvd å finne ut hvorfor kremen nesten alltid havner på én av bitene. Foto: Umpol Chantorn/Shutterstock/NTB
KJEKSMYSTERIUM: Forskere ved MIT har prøvd å finne ut hvorfor kremen nesten alltid havner på én av bitene. Foto: Umpol Chantorn/Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvordan spiser du kremfylte kjeks? Åpner du dem opp - for så å spise fyllet først? Eller har du en spesiell måte du vrir kjeksen åpen?

Nå har studenter ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) prøvd å finne ut om det finnes en perfekt, vitenskapelig måte å vri kjeksen på, melder det vitenskapelige nettstedet Live Science.

- Det er det fascinerende problemet ved å prøve å få kremen til å dele seg jevnt mellom de to kjeksbitene - og det viser seg å være veldig vanskelig, sier Max Fan, som er bachelorstudent ved MIT.

«Oreology»

Det veldig spesielle forskningsprosjektet er omtalt på MITs hjemmesider. Ved hjelp av en rekke materielle tester har forskerne prøvd å finne svaret på hvorfor kremen alltid sitter fast på én side.

Som testobjekt valgte studentene den kjente, amerikanske kjeksen Oreo.

Studien har fått navnet «On Oreology, the fracture and flow of ‘milk’s favorite cookie» og er publisert i Kitchen Flows, som er en spesialutgave av det fagfellevurderte tidsskriftet Physics of Fluids.

Når du vrir på kjeksen for å komme til kremen så gjenskaper du, ifølge MIT-forskerne, en kjent test i reologi - som er læren om hvordan væsker og faste stoffer oppfører seg når de vris, presses eller stresses.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.