Kjekt å ha

Venstre lever farlig nær sperregrensa, men går til valg på å flytte Jens Stoltenberg ut av statsministerens kontor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

VENSTRE-LEDER Lars Sponheim så velgerne rett i øynene gjennom TV2s kamera på tirsdag og forkynte at den som vil være sikker på å få et skifte av regjering, må stemme Venstre, fordi partiet er en avgjørende forutsetning både for sentrumsalternativet og Høyre-alternativet. Jeg synes det er vanskelig å bedømme virkningen av en slik utilslørt oppfordring om taktisk stemmegivning fra en partileder til velgerne. Det signaliserer jo verken styrke eller tro på egen politikk, men likner mer på en bønn om hjelp eller nåde.

Samtidig er det et glimt fra hverdagen i Venstres lange, usikre liv etter døden på Røros i 1972. Det var splittelsen i folket i spørsmålet om norsk medlemskap i EU som den gangen kvernet partiet i stykker mellom møllesteinene «Ja» og «Nei». Da de stridende fløyer søkte sammen igjen etter et par valgfiaskoer på egen hånd, var det for seint. Dette triste kapitlet får sin absurde epilog i årets valgkamp i striden om eiendomsretten til Det Liberale Folkepartiet, der vrakgods fra Fremskrittspartiets grunnstøtinger i 1994 og i vinter slåss om arven etter Helge Seip.

DE STORE sakene i norsk politikk går rett gjennom Venstre, riktignok uten å lage store bølger, siden partiet i dag er så lite, men med like stort potensial for splittelse i den engasjerte flokken som er igjen. Det er en lang tradisjon i partiet å holde seg med minst to konkurrerende maktsentra. I den nære partihistorien var det dragkampen mellom Helge Seip og Gunnar Garbo. I dag er det konkurrentene Lars Sponheim og Odd Einar Dørum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer