Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjell (66) sagt opp på grunn av skjegget

I 29 år har Kjell Henning Eriksen jobbet i samme selskap. Så ble han plutselig nektet å reise offshore.

OPPSAGT: Kjell Henning Eriksen ble sagt opp da han nektet å barbere seg. Til høsten tar han saken til retten i Stavanger. Foto: Privat
OPPSAGT: Kjell Henning Eriksen ble sagt opp da han nektet å barbere seg. Til høsten tar han saken til retten i Stavanger. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egentlig skulle han vært ute på oljeriggen nå. Men i stedet sitter hydraulikkingeniøren Kjell Henning Eriksen hjemme på Jæren. 66-åringen har jobbet for italienske Saipem Drilling i 29 år. I september i fjor var det imidlertid bom stopp. Årsaken hører til sjeldenhetene.

En endring i selskapets HMS-regler innebar en såkalt clean shave policy - altså at alle må være glattbarberte i ansiktet. Dette for å kunne bruke tettsittende gassmasker mot hydrogensulfid, en gass som kan lekke ut under boring etter olje.

Et par dager før Eriksen skulle ut på riggen Scarabeo 8, ringte telefonen.

NEKTET: Kjell Henning Eriksen jobber egentlig på riggen Scarabeo 8. Her fra boring på Goliat-feltet utenfor Hammerfest i 2016. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
NEKTET: Kjell Henning Eriksen jobber egentlig på riggen Scarabeo 8. Her fra boring på Goliat-feltet utenfor Hammerfest i 2016. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer

40 år med skjegg

- De spurte om jeg hadde barbert meg. Da jeg svarte nei og sa at det kom jeg heller ikke til å gjøre, så fikk jeg beskjed om at jeg ikke fikk reise ut med mindre jeg fulgte reglene, forteller Eriksen til Dagbladet.

Ingeniøren nektet av prinsipp å følge arbeidsgiverens krav om å barbere seg, siden han i løpet av sine år i Saipem aldri hadde hørt et ord om at skjegget hans har vært et problem. Dermed responderte Saipem med å stoppe 66-åringen, da han skulle ut på plattformen i fjor høst.

Tre måneder seinere, bare tre dager før julaften, kom også den offisielle oppsigelsen.

- Jeg har sagt at det finnes alternative maskeløsninger for folk med briller og skjegg, men til ingen nytte. Heller ikke i de seks månedene oppsigelsestida mi har vart, har jeg fått lov til å reise ut på jobb. Jeg har hatt skjegg i 40 år, men de siste årene har det ikke vært mer enn 3-4 millimeter langt. Det var tydeligvis noen millimeter for mye for selskapet, sier en oppgitt Eriksen.

VILLE TAKKE KUNDENE: 33 år gamle Niklas Lundengård sa nylig opp jobben på Ica Maxi etter elleve år. Det skulle ikke skje ubemerket. Video: Niklas Lundengård Vis mer

Tar saken til retten

Mens 66-åringen nektet å fjerne skjegget, forteller han at flere andre ansatte skal ha etterkommet selskapets krav. For hans del var det aldri noe alternativ. Dermed havner saken i Stavanger tingrett til høsten.

- Alle som reiser offshore har en helseattest, og min er godkjent. Det har aldri vært noe krav i min kontrakt eller mitt ansettelsesforhold at jeg ikke skal ha skjegg. Dermed mener jeg oppsigelsen er ugyldig. Det er tøft å kjøre en slik prosess mot et selskap man har jobbet i nesten 30 år, men det handler om prinsipp, sier ingeniøren.

- En overreaksjon

Advokat Eyvind Mossige i Eriksens fagforening, Industri Energi, sier til Dagbladet at han er sjokkert over måten Saipem har håndtert 66-åringens sak på. I løpet av hans mer enn to tiår som advokat i oljebransjen, har han aldri opplevd liknende.

- Min klient har fått tilbud om en helt annen type stilling på land, men det er ikke aktuelt å takke ja til. Derfor tar vi dette til retten, da vi anser kravet som en overreaksjon i forhold til farenivået, sier Mossige som tror saken vil danne presedens for lignende saker i framtida.

Medhold i første runde

En avgjørelse i det som kan betegnes som en delsak i konflikten mellom Eriksen og Saipem falt allerede denne uka. Den omhandlet retten til å jobbe i oppsigelsestida, noe 66-åringen var nektet.

I Stavanger tingrett fikk Eriksen medhold. Saipem må dermed sørge for å gi ingeniøren arbeid fram til oppsigelsestida går ut den 31. juli.

Avokat Thomas Aasberg Rasmussen representerer det italienske oljeselskapet i den pågående saken. Han opplyser til Dagbladet at de gjennomgår tingrettens kjennelse, og har på nåværende tidspunkt ingen kommentarer til avgjørelsen som omhandler jobb i oppsigelsestida.

- Rettssaken som skal opp i september, kan jeg ikke kommentere nå, skriver Rasmussen i en SMS.

KRONGLETE: Forfatter A.J. Jacobs bestemte seg for å følge bibelens påbud bokstavtro i ett år. Han lot skjegget gro, kledde seg i hvitt, spilte harpe og blåste i horn til faste tider. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!