Kjell Edgard blir syk av skoleveien

Nesset kommune i Møre og Romsdal må spare penger. Derfor har de startet bussing av 18 ungdomsskoleelever over fjellet. Kjell Edgard Nerland (15) blir syk av den lange skoleveien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VISTDAL (Dagbladet): Midt i sommerferien bestemte politikerne i Nesset kommune i Møre og Romsdal seg for å gjennomføre forslaget om å legge ned ungdomstrinnet ved den lille bygdeskolen i Vistdal. To lærere og 18 elever ble flyttet til skolen i nabobygda Eresfjord, noe som betyr en bussreise på mer enn en time hver vei over en bratt fjellovergang.

Må ligge

For Kjell Edgard Nerland (15) betyr det mer enn bare tapt fritid. Den unge gutten blir fysisk syk og må ligge rett ut med migreneanfall etter hver skoledag. Leksene gjør han mellom smerteøktene. - Jeg har alltid vært plaget av migrene, men etter at vi måtte bytte skole, har problemene økt voldsomt, sier Kjell Edgard til Dagbladet. Bussruta går på svingete veier, og stigningen opp til fjellet er svært bratt før det igjen bærer ned fra toppen, som ligger på 500 meters høyde over havet, fylkets høyeste helårs åpne fjellovergang. - Jeg vet ikke om det er høyden eller svingene som gjør at migrenen blir verre, men når jeg kommer på skolen, får jeg av og til et eget rom hvor jeg kan ligge og håpe på at det skal gi seg.

Grusomt

- Det er grusomt å se at femtenåringen din må ligge hele dagen med voldsomme smerter på grunn av skoleveien, sier pappa Kjell Magne Nerland. - Sønnen min sliter med konsentrasjonen og får ikke gjort leksene på en ordentlig måte. Og selve ruta bussen kjører kan heller ikke kalles trygg. Greit at det går bra nå på høsten, men hva med vinteren? Da blir det en helt annen hverdag og betraktelig lengre tid i bussen. De sitter ikke igjen med noe fritid. Når en regner på det, kommer en opp i 60 årsverk i tapt fritid hvert år, men ingen vil høre på oss, sier Nerland, som sammen med de andre foreldrene har sendt et brev til barne- og familieminister Laila Dåvøy. - Vi har fått alle klager i retur fra alle hold. Nå prøver vi å forklare statsråden at ungene våre hver dag må forsere en fjellovergang som er like bratt som Trollstigen, og at de som må reise lengst, sitter opptil to måneder i året i en buss, sier en rasende Nerland til Dagbladet.

Offentlig overgrep

I brevet etterlyser de statsrådens syn på det de kaller et offentlig overgrep mot ungene deres, og understreker at det er dokumentert at skoleskyss på en time gir varige fysiske og psykiske helseplager. Kvalme, trøtthet og ubehag gir redusert læringsutbytte. Betraktelig kortere fritid og mindre mulighet til å medvirke i hjem og samfunn blir også tatt med i brevet til statsråden. Via sin informasjonssjef sier Laila Dåvøy til Dagbladet at hun synes foreldrenes beskrivelse høres ille ut og oppfordrer lokale myndigheter til å ta tak i saken. Dåvøy sier også at Utdanningsdepartementet er riktig adresse, og vil sende brevet dit.

LIDER: Kjell Edgard Nerland (15) blir fysisk sjuk av skoleveien og må legge seg ned både på skolen og når han kommer hjem. Foreldrene kaller det et offentlig overgrep.