Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjell får lappen tilbake

Samferdselsministeren krever sunn fornuft: Sommel straffes ikke lenger med krav om ny førerprøve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For en måned siden skrev vi om læreren Kjell Sommerfelt Colberg som ble avkrevd full førerprøve for å få lastebillappen tilbake fordi han kom for seint med en legeattest.

Kjell skrev klagemail til daværende moderniseringsminister Morten Meyer og fortalte om det han mente var et uvanlig urimelig regelverk.

I dag kan han glede seg over full seier mot byråkratiet. Den nye samferdselsministeren Liv Signe Navarsete krever sunn fornuft og fjerner reglene som har skapt fortvilelse og frustrasjon for en mengde uheldige sjåfører.

- Helt håpløst

De nye reglene som ble innført i 2004 tillot nemlig ikke forglemmelser. For alle som har førerkort for tunge kjøretøy (tillatt totalvekt over 3500 kilo) kreves helseattest fra lege hvert tiende år.

Er du en dag for sent ute med å fornye førerkortet, ryker lappen. Uansett om du er frisk eller ikke. Dermed må du avlegge ny førerprøve, både teoretisk og praktisk - selv om du dagen før hadde gyldig sertifikat.

- Dette er en helt håpløs regel i forhold til hva folk føler som sunn fornuft. Her må folk bli tatt på alvor uten at myndighetene skal drive regelrytteri, sier Navarsete til Dagbladet.no.

Går tilbake

FÅR TILBAKE LAPPEN: Kjell kom tre uker for seint med legeerklæring og fikk beskjed om at han måtte kjøre opp på nytt for å få lastebillappen tilbake. Nå fjernes de stivbeinte reglene. Foto: Robert S. Eik
FÅR TILBAKE LAPPEN: Kjell kom tre uker for seint med legeerklæring og fikk beskjed om at han måtte kjøre opp på nytt for å få lastebillappen tilbake. Nå fjernes de stivbeinte reglene. Foto: Robert S. Eik Vis mer

Samferdselsministeren leste saken om Kjell på Dagbladet.no, men understreker at hun ikke nå forsøker å ta æren for det arbeidet Morten Meyer og den tidligere regjeringen begynte på de siste ukene før regjeringsskiftet.

- Det var tross alt den forrige regjeringen som innførte det nye regelverket som har skapt disse problemene for folk. Jeg tar ingen ære, men sørger bare å sette i gang arbeidet så de blir fjernet, sier Navarsete til Dagbladet.no.

Vegdirektoratet har nå fått ordre om å gå tilbake til de gamle reglene, som i praksis gir alle som har tidsavgrensede førerkort et år på å fornye disse etter at perioden har utløpt.

Det vil si at alle med førerkort for buss og lette og tunge lastebiler kan somle 365 dager før de blir avkrevd ny førerprøve.

- Fantastisk

Dermed kan Kjell og de mange andre som i løpet av året har mistet lappen på grunn av sommel fortsatt rekke å få den tilbake uten å bruke tid og penger på oppkjøring.

- Det tar jeg for gitt. Det handler om sunn fornuft, sier samferdselsministeren til Dagbladet.no.

Etter flere forsøk på nå Kjell Sommerfelt Colberg i kveld tok han endelig telefonen. Han hadde vært opptatt med å lade opp batteriene til sin veteranlastebil som har stått stille siden Kjell mistet lappen i mai.

53-åringen jubler da vi forteller at han har vunnet kampen mot byråkratiet.

- Det er helt fantastisk. Men det skulle bare mangle, sier han til Dagbladet.no.

- Det er fenomenalt, og jeg håper det viser at den lille mannen fortsatt kan nå frem, sier læreren fra Krokstadelva.

Selvsikker

I følge samferdselsministeren vil de gamle reglene være gjeninnført innen noen få uker. Da vil Kjell ta turen til trafikkstasjonen han har kranglet med siden mai.

- Det skal bli en glede. Og da skal jeg ta en runde med lastebilen for å feire, sier bil- og veteranentusiasten glad.

SUNN FORNUFT: Samferdselsminister Liv Signe Navarsete fjerner det nådeløse regelverket og innfører ett års «somlefrist» for de som har tyngre sertifikater.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!