<strong>GIKK BORT I GÅR:</strong> Kjell Fjørtoft ble 80 år gammel. Fjørtoft gjorde seg bemerket med sine bøker om norsk krigshistorie. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, SCANPIX
GIKK BORT I GÅR: Kjell Fjørtoft ble 80 år gammel. Fjørtoft gjorde seg bemerket med sine bøker om norsk krigshistorie. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, SCANPIX Vis mer

Kjell Fjørtoft er død

Gikk bort fredag kveld, etter lang tids sykdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Forfatteren, journalisten og filmskaperen Kjell Fjørtoft er død, 80 år gammel. Fjørtoft døde fredag kveld etter lang tids sykdom, melder NRK. Fjørtoft ble godt kjent for sine bøker om norsk krigshistorie, og han vakte oppmerksomhet for sitt fokus på norske frontkjempere.
Fjørtoft har gjennom sine mange bøker og filmer også skildret menneskenes levekår i Troms, Finnmark og i polarområdene. En rekke av bøkene har hentet sitt tema fra den annen verdenskrig i Nord-Norge, andre handler om spionasje og overvåking og om rettsoppgjøret etter krigen. Fjørtoft har hentet stoff fra nye kilder og bidratt til at også nordmenn som gikk i tysk tjeneste har fått fortelle sin versjon. Han har også skildret de partisaner fra Finnmark som kjempet i de sovjetiske styrker under krigen og har dermed bidratt til at de har fått sin anerkjennelse som krigsveteraner, heter det i Store Norske Leksikons biografiartikkel. Kjell Fjørtoft har produsert og regissert og delvis også fotografert 25 fjernsynsprogrammer for NRK. Mest kjent var en serie på fire programmer om Spitsbergen, som vakte stor oppsikt da den ble vist i farger.

I tillegg til fjernsynsproduksjonen har Fjørtoft laget et trettitalls dokumentarfilmer om og fra Nord-Norge. Han var med på å etablere Tromsø-kontoret til Dagbladet og jobbet der fra 1968 til 1978.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer