- Kjell Gunnar Larsen og SOS Rasisme er uskyldige

Den siktedes partifeller mener SOS Rasisme er offer for et politisk komplott regissert av myndighetene.

PÅGREPET: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme ble i går pågrepet av politiet i Haugesund. Han er nå siktet blant annet for underslag. Bildet er fra desember 2012 da politiet slo til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅGREPET: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme ble i går pågrepet av politiet i Haugesund. Han er nå siktet blant annet for underslag. Bildet er fra desember 2012 da politiet slo til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet meldte i går at politiet pågrep daglig leder Kjell Gunnar Larsen (57) i SOS Rasisme.

Larsen sitter i dag i avhør på andre dagen, og er siktet for underslag, hvitvasking, boforringelse og bounndragelse.

- Vi vurderer nå hvorvidt han skal bli framstilt for varetektsfengsling. Det avhenger av hvordan avhørene forløper i dag, sier politiadvokat Hallvard Bjørndal til Dagbladet.

- Tappet millionbeløp Larsen har i en årrekke operert som daglig leder og økonomiansvarlig via SOS Rasismes hovedkontor i Haugesund. SOS Rasisme mottok over 40 millioner kroner i offentlig støtte på 2000-tallet. I retten er det avslørt hvordan organisasjonen sto bak det største medlemsjukset i norgeshistorien.

- Vi mener siktede har tappet systemet via pengeoverføringer i millionklassen, sier Bjørndal.

Får parti-støtte Kjell Gunnar Larsen er en sentral skikkelse i kommunistpartiet Tjen Folket. I går rykket partiet ut med full støtte til den fengslede partiveteranen:

- Kjell Gunnar Larsen og SOS Rasisme er uskyldige, og har dokumentert dette i flere sammenhenger. Dette er en hekseprosess, knapt uten sidestykke i moderne norsk historie, skriver partiet på sine hjemmesider.

Partiet mener jakten på SOS Rasisme og millionene organisasjonen mottok via medlemstriksing er en politisk motivert svertekampanje.

- Det er et gammelt og velbrukt knep fra myndigheter verden rundt å stemple opposisjon som kriminell, skriver partiet.

Tette bånd Tjen Folket appellerer til folk i Norge og i resten av verden om å støtte kampen mot «statlig undertrykking».

RANSAKET BOLIGEN: Politiets datarådgiver Jan Christian Stødle og politioverbetjent Ellen Rinck bærer her ut esker med ulike typer beslag fra Kjell Gunnar Larsens bolig. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
RANSAKET BOLIGEN: Politiets datarådgiver Jan Christian Stødle og politioverbetjent Ellen Rinck bærer her ut esker med ulike typer beslag fra Kjell Gunnar Larsens bolig. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har tidligere avslørt hvordan penger fra SOS Rasisme er benyttet til aktivitet i regi av Tjen Folket, og hvordan partifolk ble ansatt i SOS Rasisme.

Ifølge Brønnøysund-registeret er Henrik Ormåsen daglig leder av Tjen Folket.

- Jeg ønsker ikke å uttale meg til deg, sier Ormåsen når Dagbladet ringer for en kommentar til dette.

Ormåsen var tidligere nestleder i SOS Rasisme.

Fant kontanter Politiet i Haugesund gjennomførte i går en husundersøkelse hjemme hos Larsen. Her ble det ifølge politiet funnet et betydelig kontantbeløp.

- Det er snakk om et større kontantbeløp enn hva man normalt finner i en husholdning, uttalt Bjørndal til Dagbladet mandag.

Politiet vet nøyaktig hvilket beløp det er snakk om.

- Men av etterforskningshensyn ønsker vi ikke å gå ut med informasjon om summen det er snakk om, sier Bjørndal i dag.

Nekter straffeskyld Larsen har tidligere avvist alle statens krav og beskyldninger om misligheter i SOS Rasisme, både i rettsapparatet og overfor Dagbladet. På sine hjemmesider kaller SOS Rasisme det hele «en hekseprosess».

FAKSIMILE Tjen Folkets hjemmside.
FAKSIMILE Tjen Folkets hjemmside. Vis mer

- Han nekter straffskyld for alle punktene i siktelsen. Han hevder at i tillegg at de disposisjoner han har foretatt er lovlige, uttalte Larsens advokat Erik Lea til Dagbladet i går.

Han har ikke vært tigjengelig for kommentar i dag.

Les mer om SOS Rasisme og Tjen Folket.

Dette er saken:

• Dagbladet avslørte sommeren 2010 at flere falske identiteter var registrert i SOS Rasismes medlemsregister og fiktive identiteter i medlemsregisteret.

• Staten og andre støttegivere krever tilbake nesten 20 millioner kroner i utbetalt støtte fra SOS Rasisme. SOS Rasisme er stengt ute fra støtteordninger etter omfattende medlemsjuks.

• SOS Rasisme har investert i flere eiendommer med penger bevilget til antirasistisk arbeid.

• SOS Rasisme mener de ikke har bedrevet medlemsjuks, og at investeringene ikke var i strid med regelverket.

• Dagbladet har avslørt og dokumentert hvordan medlemmer av det kommunistiske partiet Tjen Folket innehar flertallet av de høyest lønnede og viktigste posisjonene i organisasjonen.

• Dagbladet har også avslørt hvordan sentrale personer i SOS Rasisme har hentet ut store pengesummer i form av godtgjørelser som er i strid med skatteforskriften og til private ferier.

• SOS Rasisme er dømt til å betale 6 808 348 kroner tilbake til staten for urettmessig statstilskudd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer