Kjell Inge Røkke kan glede seg over at Aker BP har sikret seg en rekke nye lisenser. Foto: Eivind Yggeseth.
Kjell Inge Røkke kan glede seg over at Aker BP har sikret seg en rekke nye lisenser. Foto: Eivind Yggeseth.Vis mer

Kjell Inge Røkke puster Statoil i nakken

Kjell Inge Røkkes Aker BP sikret seg en rekke nye letelisenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Den ferske olje- og energiministeren Terje Søviknes (FrP) delte tradisjonen tro ut lisenser i de modne områdene på norsk sokkel under gårsdagens oljeindustripolitiske seminar i Sandefjord.

29 selskaper - 56 lisenser

Ifølge Finansavisen delte Søviknes ut lisensandeler til 29 forskjellige selskaper fordelt på 56 forskjellige lisenser.

- Etter min mening et høyt tall, sa Søviknes til oljetoppene i salen.

Det han ikke kommenterte er at det er langt færre selskaper som søkte og som ble tildelt lisenser. Finansavisen kan fortelle at årets 29 selskaper er ned fra 48 selskaper for tre år siden. Oljenedturen har skremt vekk både små leteselskaper og store internasjonale oljeselskaper.

Som vanlig toppet Statoil også årets liste med 29 lisenser, der selskapet er operatør for 16 av dem. Nummer to på listen er nyfusjonerte Aker BP, som fikk 21 lisenser og 13 operatørskap.

Godt fornøyd Aker BP-sjef

- Det er en betydelig økning. Det som er viktigere er at vi har fått de lisensene som vi var mest interesserte i, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik til Finansavisen.

- Og hvilke er det?

- Det er rundt våre kjerneområder; Johan Sverdrup, Alvheim, Ula, Gyda, Valhall og oppover langs nordlandsryggen, sier Aker BP-sjefen til Finansavisen.

- Dere begynner å nærme dere Statoil...

- Ja, det er hyggelig det, men vi ser fortsatt på oss selv som en utfordrer, nesten i alle dimensjoner, avslutter Hersvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De 56 utvinningstillatelsene Søviknes delte ut i går, fordelte seg på 36 i Nordsjøen, 17 i Norskehavet og tre i Barentshavet. Statoil og Aker BP dominerer listen. Nummer tre på listen over tildelte utvinningstillatelser som operatør er Shell med fire lisenser.

Andre økonominyheter:
DNB Markets ser tregt oppsving og høyere ledighet
Klimahysteri? Varsler enda strengere utslippsmålinger