Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrFs valg av regjeringspartner

Kjell Ingolf Ropstad: - Erna er et veldig godt kort

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad advarer KrF mot å felle Erna. I Bergen i kveld fikk han mest støtte og lengst applaus.

FOR STOR AVSTAND: KrF-leder Knut Arild Hareide fikk mange støtteerklæringer i Hordaland KrF, men nestleder Kjell Ingolf Ropstad fikk mest applaus da han argumenterte for å søke gjennomslag med Erna Solbergs regjering. Hareide vil gjerne i regjering med Erna Solberg, men sier hun har valgt Frp. Foto: Nina HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Knut Arild Hareide minner om at Erna har valgt samarbeid med Frp.

- Det er ingen tvil om at jeg hadde ønsket en regjering med Erna, men Erna har valgt oss bort, hun har valgt en ytterfløy. Jeg tror at mange her forstår at det er stor avstand mellom KrF og Frp. Vi respekterer Frp, men det er politisk stor avstand. Det sa vi til velgerne før valget, og det kom tydelig fram på dette møtet, sier Hareide til Dagbladet.

Etter møtet var de flestes oppsummering at det var Ropstad som vant forsamlingen denne kvelden.

25 innlegg til støtte for Ropstad, 5 til støtte for Hareide, lød en rapport. Andre la vekt på at det kanskje var Hareides motstandere som hadde mest behov for å løpe til talerstolen.

- Det er liten tvil om at stemningen i kveld var i Ropstads favør, sier tidligere sentralstyremedlem og tidligere generalsekretær i Indremisjonen, Karl Johan Halleraker, til Dagbladet. Han støtter Ropstads anbefaling om å gå inn i Solberg-regjeringen.

To andre veteraner, de tidligere stortingsrepresentantene Ingebrigt Sørfonn og Ingmar Ljones, støtter Hareides linjevalg.

- De er gode til å ta imot gjestene sine i Bergen, og jeg er veldig takknemlig for stor støtte, er Ropstads nøkterne kommentar etter møtet.

- Jeg føler at jeg fikk veldig stor støtte for vi fått store gjennomslag med Erna Solbergs regjering og at vi må fortsette det løpet, og så må vi prøve å få enda større gjennomslag for KrF, sier Ropstad til Dagbladet.

- Det flotteste KrF-møtet

KrF-leder Knut Arild Hareide medgir at det var flest innlegg til støtte for Ropstad,

- Det var også forventet. Men det var et inspirerende møte med respekt for at her er det ulike syn, og jeg opplevde dette som kanskje det flotteste KrF-møtet jeg har vært på i Hordaland noen gang, og jeg har vært på møter her siden 1991.

- Vi har satt det KrF på agendaen i det politiske Norge, og har klart å løfte politikken. Det som er viktig for KrF nå, er å få fram at at vi har et tydelig verdisyn for vårt samfunn. Folk kommer til meg og sier at nå opplever de det KrF de har vært stolte av. Det er noe jeg ikke før har opplevd før i min ledertid, sier Hareide.

Han minner også om at mange KrF-folk fra distriktene ikke var til stede på møtet i Bergen. Andre av Hareides støttespillere legger vekt på at bildet kan bli mer nyansert når årsmøtet skal ta sin beslutning. Fylkesstyrets arbeidsutvalg innstiller uansett på at delegatene skal speile helheten, ikke bare flertallets syn.

I kø for å høre KrF-topper

Som rockestjerner - eller kanskje som partifrelsere - ble partileder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad tatt imot i Indremisjonens storsal «Betlehem» i Bergen i kveld.

Klokka 19 var det fortsatt kø ved registreringsbordet. Lokalet som tar 300 personer var tilnærmet fullt. Fylkesleder Dag Sele kan ikke huske å ha sett så stort frammøte på et partimøte i Hordaland. Det samme sier veteranen, tidligere stortingsrepresentant Ingebrigt Sørfonn.

Et stort presseoppbud var også på plass, riktignok utenfor møtelokalet. Opprømte og begeistrede KrF-folk kom ut etter det som kunne minne om et vekkelsesmøte. Den lengste applausen i Hordaland KrF fikk nestleder Ropstad, men folk flokket seg rundt både Hareide og Ropstad.

Så langt har debatten mellom partitoppene foregått i vennskapelige former.

- Erna er et godt kort

- Vi er KrF-ere uansett, er gjennomgangstonen. Hareides tilhengere melder om medvind. Andre mener slaget er helt åpent, særlig i Hordaland. På spørsmål til Ropstad om hva han og de som heller til høyresiden skal gjøre i innspurten, svarer han:

- Jeg tror Erna Solberg er et godt kort. Hun er en veldig populær statsminister, ikke minst her i Hordaland. Jeg tror også hvis vi ser på det politiske prosjektet, så deler vi verdisyn i mange saker som gjelder sorteringssamfunnet.

Der har vi større muligheter til å få gjennomslag med Erna Solberg. Vi vet at vi har Erna, Bent Høie og også Jan Tore Sanner på riktig side i saker som handler om bioteknologi. Og det å ha en flertallsregjering med folk som du deler verdisyn med i denne type saker, er noe som skiller fra å være i en mindretallsregjering som er avhengig av SV.

DEBATTKLARE: KrF-leder Knut Arild Hareide ( til høyre) og nestleder Kjell Ingolf Ropstad før duellen i Hordaland KrF. Ropstad vil at KrF skal gå inn i regjering med den populære statsministeren fra Bergen, Erna Solberg, mens Hareide advarer mot ytterpartiet Frp. Foto: Nina Hansen
DEBATTKLARE: KrF-leder Knut Arild Hareide ( til høyre) og nestleder Kjell Ingolf Ropstad før duellen i Hordaland KrF. Ropstad vil at KrF skal gå inn i regjering med den populære statsministeren fra Bergen, Erna Solberg, mens Hareide advarer mot ytterpartiet Frp. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Noen av de største kampene mot venstresiden har nettopp handlet om innblanding i trossamfunns indre liv, om k-en i KRLE-faget og andre verdisaker, sier Ropstad, og viser til en rekke viktige gjennomslag KrF har fått med regjeringen til nå.

- Så du advarer KrF mot å felle Erna Solberg?

- Det vil ikke være veldig enkelt å drive valgkamp i Bergen i alle fall. Erna er en veldig dyktig statsminister. Hun sto fast på reservasjonsretten. Selv om hun fikk mye usaklig kritikk, sto hun fast. Så det er klart at Erna er en politiker som har god appell i KrF.

SLAGET OM HORDALAND: Fylkesleder i Hordaland, Dag Sele ( til venstre) støtter partileder Knut Arild Hareides linje. Her forbereder de kveldens debatt. Til høyre nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Nina Hansen.
SLAGET OM HORDALAND: Fylkesleder i Hordaland, Dag Sele ( til venstre) støtter partileder Knut Arild Hareides linje. Her forbereder de kveldens debatt. Til høyre nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Nina Hansen. Vis mer

- Temperaturen vil øke

- Knut Arild Hareide sier dette ikke handler om Erna, men om politikk.

- Det handler jo om begge deler, sier Ropstad. Han regner med at temperaturen i debatten vil øke fram mot landsmøtet.

- Mange vil engasjere seg, for det er et veldig viktig valg, for KrF og for Norge. Men jeg skal prøve å argumentere saklig og grundig for Solberg-regjeringen, sier Ropstad.

- Mindretallet skal med

Hordaland skal sende 14 delegater til det ekstraordinære landsmøtet. Ifølge fylkesleder Dag Sele vil fylkespartiets arbeidsutvalg gå inn for at delegatene gjenspeiler meningene i fylkespartiet, ikke bare flertallets syn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!