KREVENDE TIDER: Arnbjørg Vedelden Ropstad (32) sammen med ektemann Kjell Ingolf Ropstad og datteren Anna Louisa (2). Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
KREVENDE TIDER: Arnbjørg Vedelden Ropstad (32) sammen med ektemann Kjell Ingolf Ropstad og datteren Anna Louisa (2). Foto: Kristin Svorte / DagbladetVis mer

Kampen om KrF

Kjell Ingolf Ropstads kone Arnbjørg (32) om hva familien har ofret: - Resultatet var absolutt verdt det

Arnbjørg Vedelden Ropstad synes det er trist at toastmasteren fra bryllupet deres vil gi seg som KrF-leder.

Hun plasserer datteren Anna Louisa på fanget i Mathallen i Oslo mens hun forteller om hvordan de siste ukenes råkjør og fylkesårsmøtemaraton har virket på den lille familien. Novembermørket trekker inn over Akerselva mens lett duskregn frisker opp Oslo-lufta.

- Kjell Ingolf mister ikke nattesøvnen. Det er godt. Vi har ikke snakket om så mye annet, det opptar oss begge naturlig nok. Vi har pratet fint underveis. Fordelen vår er at vi tror på den samme politikken, sier hun.

Og legger til:

- Å ha innflytelse er et privilegium, men det innebærer også at noe må ofres. Jeg opplever ikke at omkostningene for oss som familie har vært for store. Resultatet er absolutt verdt det. For KrF var det viktig å avklare samarbeidsspørsmålet, sier hun.

Rørende avskjedstale

Arnbjørg satt hjemme i selskap med niesene sine da avgjørelsen om KrFs framtid falt under landsmøtet på Gardermoen fredag kveld.

- Jeg fulgte med på tv-skjermen. Det ble en rar opplevelse; jeg er glad for at landsmøtet valgte høyresiden, men er lei meg på Knut Arilds vegne. Både han og Lisa Maria er helt fantastiske, nydelige folk, sier hun, og fortsetter:

- Knut Arilds avskjedstale var rørende. Han er så flink med ord. Midt oppi tapet maktet Knut Arild å være samlende. Jeg synes det er trist at han ikke vil fortsette som partileder inn i Solberg-regjeringen, sier Arnbjørg.

FAR OG DATTER: I sin tale på KrF-landsmøtet fredag fortalte Kjell Ingolf Ropstad om den sterke opplevelsen av å ha sin nyfødte datter Anna Louisa (2) på fanget da han fikk nyheten om at Donald Trump var valgt til USAs president. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
FAR OG DATTER: I sin tale på KrF-landsmøtet fredag fortalte Kjell Ingolf Ropstad om den sterke opplevelsen av å ha sin nyfødte datter Anna Louisa (2) på fanget da han fikk nyheten om at Donald Trump var valgt til USAs president. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

I april 2017, noen dager før Kjell Ingolf Ropstad ble valgt til nestleder på KrF-landsmøtet, fortalte han til Dagbladet at han var stolt over å bli omtalt som KrF-kronprins og mulig framtidig partileder:

«Men samtidig ser jeg hvilken belastning det er å være partileder. Jeg håper Knut Arild holder på i mange år, han gjør en fantastisk jobb.»

NEDERLAG: Knut Arild Hareide talte til KrFs landsmøte etter at det ble klart at det ble blå seier. Dermed tapte partilederen, og vil derfor gå av. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Han vil takle det

Etter at Hareide trakk seg som partileder fredag, og landsmøtet valgte å åpne for regjeringssonderinger, ligger veien nå åpen for Kjell Ingolf Ropstad til å bestige et nytt trinn i norsk toppolitikk.

- Han er jo dyktig nok, objektivt sett. Det kan jeg vel si? spør Arnbjørg og ler.

- Hvis han skal få andre roller som statsråd og partileder, er jeg overbevist om at han vil takle det. Kjell Ingolf er flink til å prioritere, ikke minst til å prioritere oss. Hvordan det vil bli for oss som familie, er sikkert vanskelig å vite, før vi står midt oppi det, sier Arnbjørg.

Møttes i bryllup

Hun er forberedt på at det blir flere oppgaver og mer ansvar, som fører til at de må bli enda flinkere til å organisere familielivet.

- For når det politiske livet en dag tar slutt, så skal både ekteskapet og familielivet fortsette å fungere. Slik som jeg er bygd og skrudd sammen, tror jeg ikke at jeg kan jobbe hundre prosent hvis Kjell Ingolf får enda mer ansvar enn nå og samtidig få tatt godt nok vare på henne, slik jeg ønsker, sier Arnbjørg og klemmer toåringen.

Hun smiler til ektemannen, som hun tilfeldig ble sittende ved siden av i et bryllup i Stjørdal sommeren 2009. Tre måneder seinere klaffet alt for 24-årige Kjell Ingolf Ropstad, i ei og samme uke.

Mandag 14. september ble han valgt inn på Stortinget for første gang, fire dager seinere scoret han fem mål for Oldenborg mot Ready og på lørdagen ble han og Arnbjørg og kjærester. Og som om ikke det var nok; første dag i jakta, 25. september, felte han en 10-tagget elgokse hjemme i Evje.

Aktiv fotball er det blitt lite av i høst, men Kjell Ingolf Ropstad rakk å få skutt en elg før KrF-dramaet kulminerte. Til uka skal Ropstad lede sonderingene med regjeringspartiene etter at hans fløy gikk seirende ut av det opprivende slaget om KrFs framtid.

PÅ TALERSTOLEN: Kjell Ingolf Ropstad taler på KrFs landsmøte, hvor han prøver å overbevise tvilerne om å velge hans forslag - å gå inn i dagens regjering. Video: NTB Scanpix Vis mer

Blandede følelser

- Er du en sliten mann?

- Nei, ikke så veldig, egentlig. Trøkket har vært stort, det skal jeg ikke nekte for. Og ikke minst landsmøtet, med veldig blandede følelser. Selvsagt glede over at landsmøtet gikk i vår retning, men en kraftig bismak da Knut Arild varslet at han vil gå av hvis forhandlingene med Erna lykkes.

Kjell Ingolf Ropstad forteller at den blandede følelsen på landsmøtet, av seier og samtidig omsorg for dem som tapte, ikke minner om noe annet han har opplevd i sitt 33-årige liv.

- Avklaringen var nødvendig, men jeg skulle egentlig ønsket at vi slapp å ta den. KrF er nå et delt parti, men ikke et splittet parti. Hvis alle nå opplever at de blir hørt, så tror jeg at vi kan komme styrket ut av det. For Erna Solberg er det en enorm fordel å gå fra en mindretallsregjering til en flertallsregjering. Det betyr at KrF nå har svært gode forhandlingskort.

Plass for alle

- Er det realistisk å få gjennomslag i abortsaken?

- Alle partier må fire sine primærstandpunkt, og ingen har fremmet ultimatum. Når vi snakker om kamp mot sorteringssamfunn, er abortspørsmålet viktig. Men helheten er viktig. Der ikke minst likeverdsreformen er sentral for KrF, med et samfunn som har plass for alle. Samtidig er KrF avhengig av viktige gjennomslag i en rekke saker, som klima, distrikt, kamp mot fattigdom og familiepolitikk.

Kjell Ingolf Ropstad avviser alle spørsmål om seg selv som en mulig arvtaker etter at Hareide kastet kortene under landsmøtet.

- Det er altfor tidlig å snakke om. Hvis vi ikke lykkes med sonderinger og forhandlinger om en regjeringsplattform med Erna Solberg, er det naturlig at Knut Arild fortsetter som partileder. KrF kan jo ikke gå i regjering for enhver pris. Får vi det ikke til, så er det dumt for KrF, men det er vel så dumt for Høyre, Venstre og Frp. Du kommer ikke til å se et skadeskutt KrF, som selger seg billig. Vi skal være offensive og frimodige.

Mer spent enn vanlig

- Knut Arild Hareide var toastmasteren din da du giftet deg. Har dere maktet å opprettholde vennskapet etter at dere nå i flere uker har stått på hver deres side i kampen om KrFs retningsvalg?

- Knut Arild og jeg har prøvd å snakke ut hele veien. Det har vært mer spent mellom oss enn vanlig, men vi har klart å bevare tilliten til hverandre. Knut Arild er et enormt flott og raust menneske. Jeg tror ikke mange andre hadde klart det samme som ham.

- Da vi gikk inn i denne prosessen, så jeg for meg at Knut Arild skulle lede partiet i mange år framover. Jeg trodde lenge at han skulle konkludere med å gå inn i dagens regjering. Det var ikke akkurat dette jeg hadde sett for meg for et par måneder siden.

Forberedt på tøffe tider

- Hittil i ditt politiske liv har du fått snill medfart i offentligheten, men de siste ukene har du også opplevd en del kritikk. Hvordan takler du det?

- Faktisk bedre enn forventet. For det er aldri kjekt å lese negative kommentarer eller omtale, men det har gått ganske bra. Jeg er forberedt på tøffe tider. Bare det å løfte kampen mot sorteringssamfunnet vet jeg jo fører til sterke reaksjoner.

Hva som skjer de neste dagene, er i statsminister Erna Solbergs hender, påpeker Ropstad.

- Vi er klare til å starte sonderingssamtalene så fort som mulig. For KrF er det ekstra viktig fordi vi trenger å synliggjøre politiske gjennomslag, sier KrFs forhandlingsleder, sier Kjell Ingolf Ropstad.