Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kjell Magne Bondevik var ikke med

Erling Havnå (49) kaster lys over Nokas-ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): -Nei, jeg vil ikke sladre om noen, sa Havnå på spørsmål fra aktor Arild Dommersnes.

Det var en angrende, men forsiktig Erling Havnå (49), som forklarte seg for lagmannsretten i dag. Mannen som i tingretten nektet all befatning med ranet, men som senere har lagt kortene på bordet var ikke villig til å hjelpe aktor med navn som kunne oppklare hvem som gjorde hva.

Tvert imot ble Havnå, som ble dømt til 17 års fengsel, svært nølende og usikker da aktor Dommersnes presset ham for navn. Han sammenliknet også tilværelsen i fengsel som å flytte til Iran.

-Betrakter du det som sladring å navngi andre ranere? spurte aktor.

-Jeg har ikke full oversikt over hvem som var med. Men om jeg hadde visst det, ville jeg heller ikke ha sagt det, svarte Havnå.

-Hvorfor ikke? fortsatte aktor.

-Andre får ta ansvar for hva de var med på. Jeg har navngitt Schumann, det holder, i grunnen. Dette er som å flytte til en ny kultur, et nytt land. Jeg skal leve i et fengsel. Hadde jeg flyttet til Iran, ville jeg ha bedt min datter om å bruke slør for å bli integrert. Jeg skal integreres i et fengsel. Kanskje skal jeg bo der resten av mitt liv. Der er det ikke det smarteste du kan gjøre å sladre på andre, sa Havnå.

- Bondevik var ikke med

VIL IKKE SLADRE: Erling Havnå (49) ville ikke hjelpe aktor i lagmannsretten med navn. Med tanke på et liv i fengsel, ville ikke det være det smarteste, sa Havnå. Foto: Scanpix
VIL IKKE SLADRE: Erling Havnå (49) ville ikke hjelpe aktor i lagmannsretten med navn. Med tanke på et liv i fengsel, ville ikke det være det smarteste, sa Havnå. Foto: Scanpix Vis mer

Aktor Dommersnes fikk imidlertid svar på spørsmålet om noen var uskyldig dømt i Nokas-saken.

-Det må være Alf Henrik Christensen. Han traff jeg tilfeldig fordi vi begge skulle til Stavanger, forklarte Havnå.

Alf Henrik Christensen ble dømt til 13 års fengsel i tingretten. Aktor ville vite om Erling Havnå visste hvem som sto vakt ved bilbytteplassen i Sørmarka, og antydet at det kunne ha vært Alf Henrik Christensen.

-Nei, jeg vet ikke hvem vakten var. Men jeg kan si at det ikke var Kjell Magne Bondevik, og det blir sånn også med Alf Henrik Christensen. Jeg tror ikke noe på det, fastholdt Havnå.

Han og Christensen er gamle bekjente fra treningsmiljøet i Arendal. I fengslet er de blitt enda mer fortrolige venner, de har også barn som omgås hverandre.

Levende død

Det var ellers en angrende og noe sentimental Havnå som stod i vitneboksen i dag.

-Nå er jeg bare en levende død. Jeg har måttet si farvel til slekt og venner, dette er en ny epoke i livet mitt, fortsatte Havnå.

Han fortalte at han fikk 400.000 kroner av David Toska etter ranet. Men i ukene etter ranet i Stavanger gikk Erling Havnå rundt i ørska og var bare fortvilt.

-Jeg møtte Toska ved en T-banestasjon i Oslo og sa at dette var helt forjævlig. Toska var like sønderknust, sa Havnå. Nokså overraskende sa han at han ikke ble med å ranet for pengenes skyld.

-Jeg har aldri levert inn en lottokupong. Jeg er ikke interessert i rikdom, understreket Havnå.

Toska sa hvem som skjøt

Arendals-mannen unngikk aviser og nyhetssendinger i ukene etter ranet. Han hadde hørt at en politimann var skutt og en raner skadet.

-Men jeg visste ikke da hvem som hadde skutt og drept politimannen. Detaljene fikk jeg først rede på da jeg møtte David Toska i mai, sa Havnå i sin forklaring.

Havnå indikerer dermed også sterkt at det var Toska som fortalte ham at det var Kjell Alrich Schumann som skjøt Klungland. Men Havnå visste at raneren som sto i Klubbgata var Schumann, og denne raneren var Schumann.

-Ikke tid for allmøte

Erling Havnå forteller om det kaotiske ranet som fikk en helt annen utvikling og utgang enn sjefen David Toska hadde forespeilet dem. Problemet var vinduet inn til Nokas, et vindu som slett ikke kunne knuses som kjeks, slik Toska hadde sagt.

-Vi brukte slegge og rambukk, men det ble knapt jok et merke på vinduet. Det var ikke tid for allmannamøter. Skuddsalvene var voldsomme, jeg følte at jeg ble skutt i hodet, sa Havnå.

Etter ranet skilte Havnå lag med resten av ranerne. Han spiste en lett frokost på Ikea, før han kjørte tilbake til hjembyen Arendal.

-Jeg følte det som en skildring i Dostojevskis «Forbrytelse og straff». Jeg var sikker på at vi ville bli pågrepet. Ja, egentlig var det en lettelse å bli tatt, sa Erling Havnå.

Tilståelsen kom seint

Men etter at han ble arrestert og varetektsfengslet, nektet Erling Havnå enhver befatning med Nokas-ranet. I tingretten tildelte han seg sjøl rollen som vaktmann ved bilbytteplassen i Sørmarka.

Etter at Lars-Erik Andersen tilsto, la også Havnå kortene på bordet og erkjente Nokas-ranet.