Kjelleren som kunne avgjort krigen var glemt i 40 år

Allerede om to år kan Rjukans nye verdensattraksjon bli åpnet igjen. - Ekstrem interesse.

GLEMT HJEMME - HUSKET I VERDEN: Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork ved Rjukan viser frAm den nylig avdekkede tungtvannskjelleren som står igjen etter Hydrogenfabrikken som ble revet i 1977. Det var her den berømte tungvannsaksjonen fant sted i 1943.
Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix
GLEMT HJEMME - HUSKET I VERDEN: Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork ved Rjukan viser frAm den nylig avdekkede tungtvannskjelleren som står igjen etter Hydrogenfabrikken som ble revet i 1977. Det var her den berømte tungvannsaksjonen fant sted i 1943. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Pågangen har vært ekstrem, også fra utlandet, etter at den berømte tungtvannskjelleren i høst ble funnet intakt på Rjukan, forteller museumsdirektør Runar Lia.

Nå skal kjelleren sikres og klargjøres slik at publikum kan få tilgang til dette unike kulturminnet.

- Det er et betydelig arbeid som står igjen, så det er vanskelig å si når vi kan ta imot gjester i et helt nytt museum her på Vemork.

- Men jeg pleier å være litt modig i mine uttalelser, så ambisjonen er at det skal kunne skje i løpet av 2019, sier direktør Runar Lia i Norsk Industriarbeidermuseum på Rjukan til NTB.

Mandag fikk pressen en titt på kjelleren. Siden det ble kjent i oktober at tungtvannskjelleren er intakt, har henvendelsene strømmet på fra inn- og utland til Industriarbeidermuseet i Rjukan.

- Pågangen har vært helt ekstrem. Vi har vært i telefonkonferanse med BBC og har plutselig måttet lage pressemelding på engelsk, sier en entusiastisk museumsdirektør.

Vemorkaksjonen fikk ny aktualitet med NRK-serien «Kampen om tungtvannet», som gikk på NRK i 2015. Serien er solgt til en rekke land, blant dem USA, Frankrike, Canada og Danmark, ifølge NRK. Den seks episoder lange serien ga seerrekord her hjemme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer