Ruinerwold

- Kjellerfamilien trodde dagslys var farlig

Flere av søsknene skal etter ni år i isolasjon ha utviklet sitt eget språk, og trodde dagslys var farlig.

RUINERWOLD: Gården er omgitt av skog på tre sider og er skjermet av et gjerde og en hekk, slik at innsyn utenfra er vanskelig. Foto: REUTERS / Piroschka van de Wouw / NTB scanpix
RUINERWOLD: Gården er omgitt av skog på tre sider og er skjermet av et gjerde og en hekk, slik at innsyn utenfra er vanskelig. Foto: REUTERS / Piroschka van de Wouw / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BERLIN (Dagbladet): En uflidd og skjeggete mann dukket for et par uker siden opp på kneipa «De Kastelie» i småbyen Ruinerwold, som ligger øst i Nederland, bare 50 kilometer fra den tyske grensa. Flere andre var til stede da 25-åringen fortalte at han ikke hadde vært hos frisør på ni år. De la merke til at han hadde en veldig enkel – nesten «barnslig» - måte å ordlegge seg på.

VERDENSBERØMT: Den nederlandske småbyen Ruinerwold kom på kartet etter avsløringen av en hemmelig dommedagsekt. Foto: AFP
VERDENSBERØMT: Den nederlandske småbyen Ruinerwold kom på kartet etter avsløringen av en hemmelig dommedagsekt. Foto: AFP Vis mer

Gjester som overhørte en samtale mellom 25-åringen og kneipeverten, skal ha spurt om det var snakk om en slags sekt. De forteller i oe24 at 25-åringen ikke skjønte spørsmålet, fordi han ikke ante hva en «sekt» er. Men han var ellers opptatt av å advare de andre gjestene om at dagslys er farlig for mennesker.

Ringte politiet

Søndag ettermiddag dukket den unge mannen opp igjen, like før stengetid. Han bestilte fem øl, som han drakk raskt. 25-åringen fortalte da at ei søster, en bror og han selv ble holdt som fanger på et småbruk like utenfor sentrum av den lille byen med 2800 innbyggere.

Dagen etterpå ringte kneipeverten til politiet og fortalte hva han hadde sett og hørt. Samme dag rykket ordensmakten inn med en større styrke, som ransaket eiendommen hvor også en 58 år gammel østerriker ble pågrepet.

AVSIDESLIGGENDE: Ingen skal ha hatt særlig informasjon om den avsidesliggende gården, eller hvem som bodde der, sier en nabo til Telegraaf. Foto: AP Vis mer

Godt skjult fant etterforskerne ei dør inn til det som beskrives som et «ekstremt lite værelse», hvor fem mennesker i alderen 18 til 25 år befant seg. Døra kunne låses utenfra.

Siktet

Torsdag ble det klart at faren pågripes i forbindelse med saken.

67-åringen er siktet for urettmessig frihetsberøvelse, misbruk og hvitvasking av penger, ifølge politiet i Assen i provinsen Drenthe øst i Nederland.

- Vi har pågrepet faren, sa en polititalskvinne torsdag, ifølge NTB.

Det er fortsatt mye som er uklart i saken, men det skal ha blitt antydet at faren var medlem av en kultbevegelse.

Pågripelsen av faren skjer altså dagen etter at en 58-åring som leier gården, ble pågrepet.

58-åringen er siktet for liknende forhold og varetektsfengslet i to uker, ifølge The Guardian.

Sjokkerende

Ordfører Roger de Groot beskriver de seks menneskenes bolig som «svært provisoriske værelser» og vedgår overfor Focus Online at det var en sjokkerende opplevelse for ham å besøke gården:

- Jeg har aldri sett noe liknende.

Det er fortsatt uklart om de fem unge menneskene i alderen 18 til 25 år virkelig er brødre og søstre, eller om det kan dreie seg om en religiøs referanse til begrepet «søsken».

- Også dette forholdet må vi undersøke, for vi har ikke andre bevis enn deres egen påstand, sier pressetalsmann Jan Waltkerna til Focus Online. Han opplyser at det også må granskes grundig hvorvidt sektmedlemmene faktisk oppholdt seg frivillig på gården - eller om de virkelig var fanger der.

Østerrikeren skal ha leid den lille gården for ni år siden. Den er omgitt av skog på tre sider og er skjermet av et gjerde og en hekk, slik at innsyn utenfra er vanskelig.

Eget språk

Flere av søsknene skal etter ni års isolasjon ha utviklet sitt eget språk, slik at det er ekstremt vanskelig for etterforskerne å kommunisere med dem.

- En del av det de sier til oss er uforståelig, sier en polititalskvinne i Bild-Zeitung og understreker at samtalene foreløpig ikke har vært langvarige.

De skal ha opplyst at de i ni år har vært fullstendig isolert fra verden og at de trodde at de var de eneste menneskene som er tilbake på jorda – og at de ventet på dommedag.

Sektmedlemmene levde av egenproduserte grønnsaker og litt kjøtt fra gjess og noen geiter. Ifølge det østerrikske nettstedet oe24, skal sektmedlemmene ha utviklet en sterk frykt for dagslys, som de trodde var farlig for dem.

Familien befinner seg nå på et hemmelig sted, hvor de mottar pleie og omsorg. Politiet gjør det klart at de skal skjermes for all kontakt med omverdenen.

Den 58 år gamle østerrikeren skal til nå ha nektet å forklare seg og har også avvist å ta imot bistand fra den østerrikske ambassaden i den Haag.

Godt likt

«Østerriker-Josef» - som i flere år har vært kallenavnet hans i nabolaget - var en godt likt kollega på et verft i byen Meppeln, som ligger noen få kilometers kjøretur med bil fra Ruinerwold. Til Bild-Zeitung sier sjefen på verftet at 58-åringen de siste 15 åra har vært tilknyttet bedriften, men alltid som håndverker uten fast ansettelse.

Direktøren sier til den tyske avisa at mannen var kjent som en omgjengelig kar og en dyktig finsnekker.

- Alle sammenlikner ham nå med Josef Fritzl og vil få ham til å se ut som dårlig menneske, men det gjør ikke vi, sier verftslederen - som vil avvente og se om det foreligger konkrete beviser mot østerrikeren.

Det eneste arbeidskameratene på verftet stusset over, var at 58-åringen hver dag ved 15-tida satte seg i bilen og forsvant fra arbeidsplassen. Han pleide først å dukke opp igjen fire timer seinere – og arbeidet da gjerne tre-fire timer, før han tok kvelden.

Mannen snakket aldri med dem om privatlivet sitt.

«Holland-Guru»

58-åringen - som i østerrikske aviser omtales som «Holland-Guruen» - skal ifølge Kronenzeitung stamme fra Waldhausen, der han vokste opp med fire søsken på en bondegård. Allerede mens han avtjente verneplikten, skal mannen ha kommet i kontakt med en religiøs sekt, forteller en eldre bror - som har utkjempet en arvestrid med ham og derfor ikke har hatt kontakt, siden 58-åringen for 10 år siden meldte utflytting til Nederland.

Ett av mysteriene som politiet nå blir nødt til å finne et svar på, er hvordan den 25 år gamle eldstebroren siden i vår kunne være aktiv på sosiale medier, uten at han benyttet anledningen til å tilkalle hjelp.

Han var på Facebook, Twitter, LinkedIn og Instagram fram til sommeren 2010. Etter ni år uten aktivitet, meldte han i sommer at han arbeider i et onlinefirma - ett som faktisk er registrert hos nederlandske myndigheter med østerrikeren som innehaver. Han ytret seg flere ganger om viktigheten av naturvern, og postet uskarpe bilder som ser ut til å være tatt på nattetid i Ruinerwold og omegn.

Under politiets presseorientering på torsdag, ble det opplyst at ikke bare østerrikeren - men også søskenflokkens 63 år gamle far er varetektsfengslet og at også han nå blir siktet for å holdt noen fanget mot sin vilje.

Det ble tidligere sagt om mannen at han for flere år siden hadde en hjerneblødning og at han var sengeliggende og helt avhengig av sine barns pleie.

Han skal før 2010 ha drevet en liten butikk i en nærliggende by og der blitt kjent med «Østerriker-Josef». Mannen skal også ha tre voksne døtre, men politiet kunne igår ikke opplyse om disse nå er oppsporet og informert.

Det har tidligere vært opplyst at barneflokkens mor døde en naturlig død før familien flyttet inn på småbruket. Om dette stemmer, er blant de forhold som nå undersøkes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer