Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjells bud krymper

Kværner-sjef Kjell Almskogs bud på Aker Maritime har i løpet av to dager krympet med nesten 400 millioner kroner. Årsaken er kraftig kursfall i Kværner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Almskog har fått nok et problem å stri med. Kursen på selskapet har falt betydelig de to siste dagene. Kursfallet kan komme til å kvele konsernsjefens håp om at Kjell Inge Røkke og de andre aksjonærene i Aker Maritime (AMA) likevel vil la seg friste av Kværners bud på selskapet.

Stygge tall

Årsaken er at Kværner skal betale Aker Maritimes aksjonærer med Kværner-aksjer. Hver AMA-aksje skal betales med 0,79 Kværner-aksjer. Men når kursen på Kværner faller, blir også tilbudet mindre verdt for AMA-aksjonærene.

I løpet av de to siste dagene har kursen på Kværners a-aksjer falt med 9,1 prosent. Samtidig har b-aksjene falt med 6,5 prosent. Omregner vi dette mot bytteforholdet Kværner tilbyr Aker Maritimes aksjonærer, blir tallene stygge:

I løpet av de to dagene som har gått siden Kjell Almskog la fram Kværners bud, har verdien av budet falt med hele 393 millioner kroner.

Bare for Kjell Inge Røkkes eierpost på 63 prosent i Aker Maritime utgjør verdiforringelsen nesten 250 millioner kroner. Det øker neppe sjansen for at Røkkes nei til Almskog skal snus til et ja.

Kvart milliard mindre

Informasjonsdirektør Trond Andresen i Kværner er likevel ikke bekymret for kursfallet.

- Nei, dette ser vi ikke på som bekymringsfullt. Kursen vil svinge hele tida.

- Men så lenge Kværner-kursen faller, vil jo budet bli stadig dårligere sett fra ståstedet til aksjonærene i Aker Maritime?

- Det vil det bli, ja. Men dette skifter hele tida, prisen vil være litt høyere eller litt lavere ettersom kursen endres. Dessuten avhenger jo dette også av hvordan kursen på Aker Maritime utvikler seg, sier Andresen til Dagbladet.

Kursnedgangen i Kværner gjør at det samlede budet på Aker Maritime har sunket fra om lag 4,5 milliarder kroner til 4,1 milliarder, forutsatt dagens kurs.