Kjells engler

...daler ned i skjul

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miraklenes tid er forbi

  Kjell Magne Bondevik (50), KrF

Statsminister

Bondevik-regjeringens innføring av kontantstøtte og økt minstepensjon er nærmest blitt beskrevet som undere. Men nå synes miraklenes tid å være forbi.

Bortsett fra de nevnte, til kjedsommelighet gjentatte, sakene har det vært langt mellom triumfene for sentrumsregjeringen.

Kollegiet holdt på å klore øynene ut på hverandre i striden om ny Oslo-bisp. Deretter var de hjelpeløse tilskuere til lønnsfesten som satte solidaritetsalternativet over styr. Og mens Restad mumlet og rumlet, tok markedet over og presset renta opp. Siste uka var en eneste sammenhengende ydmykelse. Regjeringen led nederlag hver eneste dag.

Men så satte Bondevik foten ned og stilte kabinettspørsmål for å markere at tålegrensen var nådd. Med det håper han å stoppe en undergravende debatt gjennom hele sommeren og høsten om at regjeringen driver viljeløst for vær og vind.

Kanskje klarte han akkurat det. I så fall var det riktig av ham å vise muskler, selv om kabinettspørsmål aldri er uttrykk for styrke. Ett er sikkert: Våren var fæl, men høsten blir verre for Kjells engler.
Kjell Magne Bondevik er fortsatt regjeringens sterkeste kort. Han har beholdt roen og oversikten og mestrer statsministerrollen både hjemme og ute. Foreløpig demper han åpenbare motsetninger i regjeringen og viser rutinert følsomhet overfor Stortinget. Har tross knefall og oppryddinger, regjeringsslitasje og løftebrudd beholdt både humøret og en forbløffende popularitet i folket. Men han har altfor lenge undervurdert behovet for nedkjøling av økonomien. Det får han svi for til høsten.

Traust tørrpinn

  Gudmund Restad (60), Sp

Finansminister

Det er lenge siden vi har hatt en finansminister med så dårlig gjennomslagskraft. Traust, nøysom og hardt arbeidende med et stadig mer trist og forgremmet oppsyn. Har for lengst innsett behovet for å kjøle ned norsk økonomi, men har slitt hardt for å få sine kolleger og foresatte i regjeringen til å forstå dette. Hvordan skal da folket begripe det?

Bondevik og Svarstad Haugland har forkludret hans budskap om innstrammings-behov ved å stå beinhardt på innføring av kontantstøtte.

Har ikke tilstrekkelig tyngde verken formelt eller personlig. Er ikke medlem av regjeringens indre kabinett og er dermed underordnet ikke bare statsministeren, men også partilederne. Det svekker hans autoritet.

Mangler utstråling og er en dårlig kommunikator. Har ikke evnen til å argumentere pedagogisk og fengende for sitt syn slik at det vekker interesse blant vanlige folk. Det blir for mye tørr fagterminologi framført i en jevn, kvernende dur. Hans lavmælte, forsagte form gjør ham svak som debattant. Sammen med Gudmund Restad blir selv en Thorbjørn Jagland veltalende.

De lange linjer

  Anne Enger Lahnstein (48), Sp

Kulturminister

Trives i sin nye rolle som ansvarlig statsråd og kulturmor.

Oppnådde sin viktigste seier som statsråd da hun som visestatsminister i mars fikk utnevnt Gunnar Stålsett som ny biskop i Oslo.

Fikk lagt fram operameldingen etter at to Ap-statsråder har hatt saken liggende øverst i skuffen i årevis. Fikk ikke med seg Stortinget i denne omgang, men har oppnådd bra standing i kulturlivet.

Får dårligere skussmål som mediestatsråd.

Har fått forståelse i partiet for at det er bedre for Sp å svelge kameler i en mindretalls- og koalisjonsregjering enn å sitte som et lite skyggeparti i Stortinget. Har ellers vært blek som partileder. Mangler engasjementet og stinget fra «gamle dager». Overlater partimarkeringene til generalsekretær Per Olaf Lundteigen og nestleder Åse Grønlien Østmoe. Så langt har hun oppnådd lite blokkuavhengighet. Får, som hele sentrumsprosjektet, sin svenneprøve til høsten ved statsbudsjettet.

Den siste olje

  Marit Arnstad (36), Sp

Olje- og energiminister

Den skoleflinke Sp-politikeren burde vært forskånet fra å ha ansvaret for olje- og energipolitikken. Unnlot å informere Stortinget om økningen i oljeinvesteringene, og var nær ved å gi regjeringen den siste olje for den tabben. Hun fikk også sterk kritikk da hun overrumplet Stortinget med krav om redusert oljeproduksjon, og måtte gå en pinlig ekstrarunde for å få flertallets velsignelse. Vil så gjerne satse på alternativ energi, men mangler handlerom.

Asyl-problemer

  Aud-Inger Aure (55), KrF

Justisminister

Har til tross for omgjøringer i en del asylsaker ikke stått for noen snuoperasjon i norsk asylpolitikk. Har med gråt og gremmelse møtt de samme fakta og problematiske avveininger som Ap-regimet. Spilte naiv da hun begrunnet utkastelsen av Gholam-familien. Får gode skussmål som sjef for et tungt departement.

Usikret granat

  Lars Sponheim (41), V

Næringsminister

Sauebonden fra Hardanger er ifølge seg selv et toneangivende medlem av regjeringskollegiet. Samtidig skal han markere Venstre og komme med utspill i egenskap av partileder. På den måten forsøker han også å binde opp regjeringen. Andre ganger faller han regjeringen i ryggen.

En meget risikabel arbeidsstil. Hans åpenbare behov for å være i fokus og å snakke i spissformuleringer gjør ham til en usikret granat for kollegiet, og et lett bytte for angrep og mobbing fra motstandere.

Hans storkjeftede uvørenhet har gitt ham mange smeller. Mest berømt er han for sin oppfordring til Stortinget om å gå mot regjeringens forslag om registrering av varekjøp som koster mer enn 20000.

Mangler fortsatt uttelling for Venstre-saker. Hittil har det blitt mest prat og lite ull.

Fattig(es) trøst

  Magnhild Meltveit Kleppa (49), Sp

Sosialminister

Er de utstøttes og fattiges trøst. Innfridde løftet til minstepensjonistene, men er medansvarlig for at tusenlappen krympet kraftig. Kjemper innbitt for å redusere alkoholbruken, men får liten støtte for virkemidlene.

Grå eminense

  Kåre Gjønnes ( 56), KrF

Landbruksminister

En av regjeringens grå og usynlige eminenser, men en garvet politiker, som bidrar med sin erfaring i regjeringskollegiet. Har sørget for at bøndene i år har fått sin del av lønnsfesten og derfor ikke laget bråk. Bruker mye tid på kontakt med organisasjonene og nyter respekt i landbruksnæringen.

Kontant og kranglete

  Valgerd Svarstad Haugland (41), KrF

Barne- og familieminister

Har vært en av Bondevik-regjeringens mest synlige statsråder, på godt og vondt. Trumfet igjennom kontantstøtten, men seieren har en kraftig bismak. Reformen koster ikke bare milliarder, men også en politisk binding til Fremskrittspartiet og Høyre. Har måttet tåle kraftig kritikk fra nærmest alle hold for hastverksbehandling av milliardreformen, som blant annet fører til at kontantene til småbarnsfamiliene må etterbetales for flere måneder.

Måtte krype for Stortinget etter å ha brutt offentlighetsloven. Flink til å snakke, ikke så god til å lytte. Har lagt seg ut med førskolelærere, homofile, likestillingsombud og barneombud etter flere kontroversielle utspill og uttalelser. Den moderne og tolerante KrF-lederen med et glass vin i hånden har mer og mer blitt avløst at en konservativ moralist med uttalt skepsis til andre samlivs- og livsformer enn kjernefamiliens.

Usynlig ridder

  Gro Fjellanger (34), V

Miljøvernminister

En usynlig ridder for miljøet. Taper alle sine saker. Seinest i Stortinget natt til torsdag, der hennes grønne skattepolitikk ble nedstemt. Ble kritisert for å blande seg inn i bråket i Naturvernforbundet, og ble tatt av saken. Fikk en fjær i hatten da Kofi Annan ba henne bli med og utrede FNs miljøpolitikk.

Ikke bønnhørt

  Jon Lilletun (52), KrF

Kirke-, utdannings- og forskningsminister

Starter dagen med bønnemøte på sitt kontor. Er hittil ikke blitt bønnhørt. Tapet i bispesaken var så smertelig, og reaksjonene i KrF så harde, at han nå ikke tør avsette opprørsprest Olav Barg Lyngmo i Kautokeino. Tapte også en annen av sine flaggsaker: Bevilgningene til forskning.

Krigersk

  Peter Angelsen (63), Sp

Fiskeriminister

Startet sin statsrådskarriere med å erklære krig mot Island. Knut Vollebæk måtte ordne opp. Etter noen måneders landligge gikk han i krigen igjen. Denne gangen mot havfiskeflåten i Sør-Norge. Nå måtte Bondevik ordne opp. I uka som gikk fikk han sterk kritikk for sin håndtering av oppdrettskonsesjonene i Finnmark og Troms.

Streikedreperen

  Ragnhild Queseth Haarstad (59), Sp

Kommunalminister

Sjelden har en så fersk kommunalminister stoppet så mange streiker. Ser fare for liv og helse hvor hun går. Vil ha direkte ordførervalg - er det for å berge flest mulig av sine partifeller? Må danse etter EUs pipe i distriktspolitikken. Har påført kommunene tømmermenn etter lønnsfesten - ikke penger.

Fortsatt etterlyst

  Eldbjørg Løwer (55), V

Arbeids- og administrasjonsminister

Bestyrer et usynlig departement. Gjør det heller ikke mer synlig. Administrerte historiske summer i lønnsoppgjøret, men løste ikke skjevhetene. Lærere og sykepleiere klager like mye etter milliardfesten. Refset sine egne løsmunnede kolleger før lønnsoppgjøret. Har gjort et spinkelt forsøk på å løfte fram to Venstre-saker; privat arbeidsformidling og IT-satsing.

Tørrskodd korsvandrer

  Odd Einar Dørum (54), V

Samferdselsminister

Ble observert i Oslos gater bærende på et kors sist påske. Regjeringens korsvandrer har på underlig vis skaffet seg kontroll over landshøvdingene i NSB og Telenor. Har kommet tørrskodd gjennom lekkasjeskandalen i Romeriksporten. Tvang mektige Tormod Hermansen i Telenor til å bekjenne sine synder da det ble klart at han prøvde å føre regjeringen bak lyset i Telenor/Telia-saken.

Flink gutt

  Dagfinn Høybråten (40), KrF

Helseminister

En stillfarende byråkrat med erfaring fra Kommunenes Sentralforbund og Rikstrygdeverket viste seg å bli en av Bondeviks dyktigste statsråder. Høybråten får ros på Stortinget og gode skussmål i departementet. Mer penger til psykiatri og kreft er møtt med tilfredshet.

Utsøkt elskverdig

  Knut Vollebæk (51), KrF

Utenriksminister

Vollebæk har lagt bak seg et halvår preget av spionsak, Midtøsten-mekling i dødvanne og oppfølging av mineavtale. Kom ganske skjevt ut i spionsaken, men rettet opp mye ved å normalisere vårt forhold til Russland på rekordtid. Reiser mye, og til de riktige stedene, alltid utsøkt dannet og elskverdig. Ble tatt i bakhold av forsvarsministeren.

Hvem, hva, hvor?

  Hilde Frafjord Johnson (34), KrF

Menneskerettighets- og utviklingsminister

Skulle ha en høyprofilert rolle i regjeringen, men er fortsatt vanskelig å få øye på. Jobber langsiktig, sies det, men nå må hun snart vise resultater. Hemmes av uklarhet om arbeidsdelingen med UD.

Løs kanon

  Dag Jostein Fjærvoll (58), KrF

Forsvarsminister

Så opptatt av å spare at han uten UDs vitende og vilje tilbød balterne å overta vår plass og våre utgifter i Unifil-styrkene i Midtøsten. Stor ståhei og mye forvirring, men Vollebæk og UD måtte gi seg. Handlekraft eller arbeidsulykke? Juryen er i tvil.

EN PREST OG EN PLAGE:</B> Problemene står i kø for Kjell Magne Bondeviks mindretalls-regjering - og bakom klager Thorbjørn Jagland og hans partifeller.