Kjemikaliesjokk på verkstedene

Nær 80 prosent av landets bilverkstedene har altfor dårlig kjemikaliekontroll, avslører Arbeidstilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

20 000 ansatte ved landets bilverksteder omgås kjemiske stoffer som kan føre til varig helseskade og død.

20. oktober i fjor skrev Dagbladet at om lag 800 nordmenn dør hvert år av kjemikalier de utsettes for på jobben. De reelle dødstallene er trolig høyere på grunn av stor underrapportering, hevder Direktoratet for arbeidstilsynet.

Etter å ha fått skarp kritikk fra Rikstrygdeverket på grunn av mangelfull oversikt over den kjemiske arbeidshverdagen i Norge, igangsatte Arbeidstilsynet i fjor høst et krafttak mot kjemisk helsefare. Første bransje ut var bilverkstedene, og resultatene, som nå foreligger, er nedslående.

- Svært mange av bilverkstedene hadde ikke laget en skriftlig risikovurdering og handlingsplan som vi krever av bedrifter som håndterer giftige kjemikalier. Dermed har de også for dårlig kontroll over hva de ansatte kan bli utsatt for, sier prosjektleder Gry Koller i Arbeidstilsynet.

Syndelista

Arbeidstilsynets inspektører har de siste månedene kontrollert 772 bilverksteder landet rundt. 53 prosent av bilverkstedene kunne ikke redegjøre for hvor mye og hvilke kjemikalier deres ansatte blir utsatt for. Her er syndelista:

Hele 77 prosent av bilverkstedene har fått pålegg om ulike tiltak for å trygge arbeidsmiljøet.

Det er gitt pålegg om å utbedre 2315 kritikkverdige forhold.

I seks bilverksteder var det så farlig at arbeidet ble stanset.

Ett vil bli politianmeldt.

- Uten åndedrettsvern

- De verste tilfellene omfattet sveising og lakkering uten bruk av åndedrettsvern. Ved ett av bilverkstedene fant vi også at man befattet seg med kjemikalier som er så giftige at det ved utilsiktet bruk kan føre til store helseskader og død, sier Koller til Dagbladet.

Arbeidstilsynet vil nå kontakte Norges Bilbransjeforbund for å diskutere de nedslående resultatene. Det har direktør Eirik Høien ingen ting imot.

- Vi samarbeidet med Direktoratet for arbeidstilsynet om å lage de 38 punktene bilverkstedene skulle sjekkes mot. Det er urovekkende at så mange ikke har laget en skriftlig risikovurdering og handlingsplan. Det betyr at de ikke følger spillereglene, sier Høien.

- Bryr seg

Selv om Grorud Bilservice i Oslo ikke kom fra Arbeidstilsynets inspeksjon helt uten en hevet pekefinger, er eier Paul H. Jensen bare glad for at myndighetene bryr seg.

Arbeidstilsynet var i det store og hele fornøyd med arbeidsforholdene. Grorud bilservice har investert i ny lakkeringslab og de ansatte bruker hansker og masker når jobben krever det.

- I de ti åra vi har holdt på, har vi forsøkt å følge opp arbeidsmiljøet og bruken av verneutstyr. Vi fikk en liten aha-opplevelse da Arbeidstilsynet ga oss pålegg om å få på plass det skriftlige, sier Paul Jensen.

Pålegget betydde at firmaet måtte gå gjennom HMS-datablad (Helse, miljø og sikkerhet) for alle de 55 kjemikaliene de bruker.

NY LAKKLAB: Grorud Bilservice i Oslo slapp unna med et pålegg om å få på plass det skriftlige. - Jeg er bare glad for at myndighetene bryr seg, sier eier Paul H. Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer