Kjemiprofessor mistenker metangass-bombe

Kjemiprofessor Martin Ystenes mener bomben i Stortinget kan være laget av organisk materiale, og i beste MacGyver stil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Martin Ystenes på Institutt for kjemi ved Norges Teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU) i Trondheim sier at det er et utall kjemiske forbindelser som kan ha ført til eksplosjonen i Stortinget. Det er derfor umulig å fastslå hva bomben er laget av før man har analysert innholdet.

Ystenes første tanke er likevel at eksplosjonen kan skyldes metangass. En slik bombe passer godt med beskrivelsen som kom fra Stortinget i formiddag.

Metangass?

- En umiddelbar tanke for meg er at når avføring råtner så vil den kunne danne metangass. Gassen dannes når organisk stoff brytes ned. Den er eksplosiv i blanding med luft. MacGyver har brukt denne metoden et par ganger, sier Ystenes.

På Stortinget kan metangassen ha utviklet seg i pakken, og blitt eksplosiv ved at luft er kommet til.

- Det kan deretter ha selvantent eller antent med en gnist, sier Ystenes. TV-helten MacGyver på TV 2 laget sine metangass-bomber ved å samle metangass fra naturlig forråtning i bambusrør og forsynte dem med lunter.

Ystenes tror lukten av råttent egg, som spredte seg i Stortinget i dag, kan ha kommet fra hydrogensulfid som er blitt utviklet i pakken.

- Jeg tror ikke at hydrogensulfid har vært årsaken til eksplosjonen. I så fall ville det vært en voldsom lukt i Stortinget. Hydrogensulfid er også veldig giftig. Stortinget ville nok da ha blitt evakuert, sier Ystenes.

(NTB)