Kjemiprofessor til kamp mot heliumballonger

Global mangel på helium gjør at stoffet bør brukes mer forsiktig.

HELIUM BØR VÆRE FORBEHOLDT MEDISINSK BRUK: Det mener kjemiprofessor Tom Welton. Bildet av disse gigantiske heliumballongene er tatt fra en parade  i Brüssel som ble arrangert i forbindelse med tegneseriefestivalen BrusselsComic Strip Festival 8. september i år. Foto:Thierry Roge / EPA
HELIUM BØR VÆRE FORBEHOLDT MEDISINSK BRUK: Det mener kjemiprofessor Tom Welton. Bildet av disse gigantiske heliumballongene er tatt fra en parade i Brüssel som ble arrangert i forbindelse med tegneseriefestivalen BrusselsComic Strip Festival 8. september i år. Foto:Thierry Roge / EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):Tom Welton, professor i bærekraftig kjemi ved Imperial College i London, sier til BBC at en global mangel på helium betyr at stoffet bør brukes mer forsiktig.  

Helium kjøler ned magnetene på innsidene av MRI-scannere, et apparat som brukes til å scanne indre organer i menneskekroppen.

- Seriøse problemer - Årsaken til at vi kan foreta MRI er fordi vi har veldig store, kalde magneter, og grunnen til at vi har dem er fordi helium kan kjøle dem ned, sier han til BBC.

- Vi kommer ikke til å gå tom for helium i morgen, men om 30-50 år vil vi ha seriøse problemer med å stenge ned ting hvis vi ikke gjør noe med det i mellomtiden, sier Welton.

- Det er veldig frustrerende å se på at heliumet blir sluppet ut i lufta ved bruken av disse heliumballongene. Det er helt feil bruk av helium, sier professoren.

For to år siden oppfordret Nobelprisvinneren Robert Richardson å heve prisene på ballongene til 60 pund eller omtrent 560 norske kroner etter dagens kurs.

Ballonggass Storbritannias egen Ballongforening opplyser at prisene går opp og heliumforsyningene er under press. For øyeblikket koster det mellom 30-50 pund , eller mellom 280-460 norske kroner, å fylle en ballong med helium.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer