FABRIKKBRANN: Kjemigiganten Ineos' anlegg på Rafnes i Telemark begynte å brenne etter produksjonsstans på grunn av vedlikehold. Foto: PER FLÅTHE
FABRIKKBRANN: Kjemigiganten Ineos' anlegg på Rafnes i Telemark begynte å brenne etter produksjonsstans på grunn av vedlikehold. Foto: PER FLÅTHEVis mer

Kjemisk fabrikk brant i Telemark

Arbeider (63) brannskadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En kjemisk fabrikk på Rafnes i Telemark, tilhørende det britiske selskapet Ineos, sto i kveld i brann. Brannmannskaper, ambulanser og politi kom raskt til stedet, men en arbeider ved anlegget ble skadd og fraktet til sykehus.

Etylen
- Det brenner i etylenfabrikken der ute. Ifølge meldingene skal brannen være under kontroll, og det skal ikke ha sluppet ut noe gass, sa operasjonsleder Vidar Aaltvedt ved Telemark politidistrikt til Dagbladet.no tidligere i kveld.

Den skadde 63-åringen pådro seg ifølge Aaltvedt brannskader i ansiktet og på hendene, og ble fraktet til Telemark sykehus i Skien. Ifølge en pressemelding Ineos har han pådratt seg første- og annengrads forbrenninger.

Kjemigiganten Ineos overtok i 2007 Norsk Hydros petrokjemivirksomhet, herunder etylenfabrikken på Rafnes i Bamble kommune, tvers over fjorden for det store Hydro-anlegget på Herøya.

- Brannen oppsto i forbindelse med vedlikehold av anlegget. Under gjenoppstartingen av fabrikken sev det trolig ut etylengass som antente, sier vakthavende ved Ineos Rafnes, Tore Bakken, til Dagbladet.no.

Ebbet ut
Etylenfabrikkens egen beredskapsstyrke håndterte brannen, i samarbeid med politiet.

- Nå lar vi brannen brenne ut av seg selv, opplyste Bakken tidligere.

- Brannen ebbet ut rett før klokka 20, da all gassen i anlegget var brent opp, opplyser operasjonsleder Aaltvedt.

Nå skal hendelsen etterforskes av flere instanser i tillegg til fabrikkeier Ineos selv.

- Vi er i gang med tekniske undersøkelser på stedet; i tillegg skal ansatte som var på jobb, avhøres, og Arbeidstilsynet er koblet inn på grunn av personskaden, forteller politimannen, som er glad hendelsen ikke fikk større omfang.

- Dette kunne blitt dramatisk, hadde gassen sluppet ut. Heldigvis fikk mannskapene raskt kontroll, avslutter Vidar Aaltvedt.

INFORMERTE: Politiets innsatsleder Geir Andersen og Ineos-fabrikkens vakthavende Tore Bakken orienterte pressen om brannen i kveld. Foto: PER FLÅTHE
INFORMERTE: Politiets innsatsleder Geir Andersen og Ineos-fabrikkens vakthavende Tore Bakken orienterte pressen om brannen i kveld. Foto: PER FLÅTHE Vis mer