Kjemisk røyk over Lillestrøm

En sikkerhetstank med kjemikalier tok fyr på Dynea-fabrikken i Lillestrøm. To ansatte fikk lettere skader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet fikk melding om røykutviklingen klokka 15.29 i ettermiddag.

- Det var en kjele med kjemikalier som kokte over. Røyutviklingen var sjenerende, men skal ikke være farlig, sier operasjonsleder Leif Greaker ved Lillestrøm politistasjon til Dagbladet.no.

Uhellet startet da det oppsto en ukontrollert reaksjon i en av kjelene i den kjemiske fabrikken som ligger like ved Norges varemesse på Lillestrøm.

- En sikkerhetsventil løste ut, og produktet i kjelen ble fraktet til en sikkerhetstank på taket. Så langt fungerte alt som det skulle, men så tok det fyr i sikkerhetstanken, forteller Erik Aasen, administrerende direktør i Dynea til Dagbladet.no.

Fabrikkens egen redningsstyrke klarte i samarbeid med politiet og brannvesenet å slukke brannen i kjelen i løpet av en halvtime.

- Det var ganske kraftig røykutvikling mens brannen pågikk. Den hadde en sjenerende lukt, og kan virke irriterende på luftveiene. Dessuten kan astmatikere få ganske kraftige reaksjoner ifølge ekspertene våre, sier Aasen.

Det var alkoholforbindelsen furfurylalkohol som tok fyr i sikkerhetstanken.

To ansatte ved fabrikken fikk lettere skader som følge av ulykken.

- En av våre ansatte fikk en irritasjon i halsen som følge av røykutviklingen og ble sendt til Akershus universitetssykehus. En annen fikk sot i øyet og ble behandlet lokalt, opplyser Aasen.

Fabrikkbygningen som brannen var i, ble evakuert. Politiet henstilte også folk i området om å holde seg innendørs mens røykutviklingen var på sitt kraftigste.

Da Dagbladet.no snakket med operasjonsleder Greaker ca. klokka 17.15 i ettermiddag, holdt brannvesenet fortsatt på med slukningsarbeidet på taket.

- Men det dreier seg om brann i bygningen som har blusset opp. Den farlige brannen i sikkerhetstanken er slukket, sier Greaker.

Riksvei 159, som går rett ved siden av fabrikken, var fortsatt stengt like før klokka halv seks i dag.