Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- «Kjemiske Ali» først for retten i Irak

Ali Hassan al-Majid, eller «Kjemiske Ali», blir den første av Saddam Husseins nære medarbeidere som stilles for retten i Irak, blir det hevdet. Men vestlige observatører tviler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken kan begynne neste uke, og vil helt sikkert være i gang innen midten av januar, opplyste forsvarsminister Hazim al-Shalaan i Bagdad onsdag.

- I løpet av de neste dagen begynner rettssaken mot Ali Hassan al-Majid, en av de nære medarbeiderne av Saddam Hussein, sa Shalaan.

- Han blir den første som stilles for retten.

Rettsmøte

Men mens Shalaan beskrev prosessen som selve rettssaken, sa andre irakiske tjenestemenn og utenlandske representanter at det var snakk om et rettsmøte i etterforskningsfasen av saken mot Saddam Husseins fetter og tidligere høyre hånd, ikke begynnelsen av selve den epokegjørende rettssaken.

Ifølge en diplomat ved den britiske ambassaden i Bagdad har Iraks spesialdomstol, opprettet for å stille Saddam Hussein og hans nære medarbeidere for retten, innkalt Majid som en del av «rettsprosessen».

- Etterforskende rettsmøter for de tiltalte for forbrytelser under det forrige regimet fortsetter. Den tiltalte vil møte for en etterforskningsdommer som ledd i de foreløpige rettsmøtene, sa den britiske diplomaten, og unngikk å bruke ordet «rettssak».

«Kjemiske Ali» er tiltalt for noen av de verste forbrytelsene som ble begått under Saddam Husseins regime. Blant dem er gassingen av 5.000 kurdere i Halabja i kurdisk Nord-Irak på slutten av 1980-tallet.

- Alt klart

Iraks midlertidige statsminister Iyad Allawi sa tirsdag at rettssaker med flere Saddam-medarbeidere kunne begynne neste uke, en kunngjøring som overrasket både Iraks justisdepartement og amerikanske representanter.

Forsvarsminister Shalaan sa at Majid er den eneste som foreløpig er utpekt som klar til å framføres for en dommer. Han sa også at han ikke ventet at rettssaken ville ta lang tid fordi alle bevis og alle vitnemål var klare.

Men det antas at Majid ikke har hatt adgang til noen forsvarer siden han ble tatt av amerikanske styrker i august i fjor. Shalaan sier Majid vil få snakke med en forsvarer før rettssaken begynner.

- Vi vil gi dem en sjanse. Vi skal gi dem adgang til noen som kommer for å forsvare dem, en iraker hvis de ønsker det, eller andre, sa han.

Noen irakiske tjenestemenn, inkludert et framtredende medlem av den midlertidige regjeringen, har antydet at kunngjøringen om rettssaker er nøye koordinert med Allawis kunngjøring onsdag av at han vil stille til valg.

(NTB)

<

SENTRAL: Ali Hassan al-Majid, eller «Kjemiske Ali» som han blir kalt, er tiltalt for noen av de verste forbrytelsene som ble begått under Saddam Husseins regime. Blant dem er gassingen av 5.000 kurdere i Halabja i kurdisk Nord-Irak på slutten av 1980-tallet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media