Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjemiske Ali funnet død

Saddam Husseins fetter 'Kjemiske Ali' er funnet drept i Basra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge nyhetsbyrået AP skal Al-Majid tilsynelatende ha blitt drept på søndag da to fly fra invasjonsstyrkene bruke laserstyrte våpen til å angripe huset hans i Basra.

Ansvarlig for folkemord

Ali Hassan al-Majid ble utpekt til å lede forsvaret av Sør-Irak før britene og amerikanerne rykket inn. Utnevnelsen ble sett som et varsel om at irakerne ville bruke kjemiske eller biologiske våpen mot invasjonsstyrken, men det er ikke skjedd.

Han holdes også av mange ansvarlig for en kampanje som Saddam Hussein kalte Al Anfal, som var et regelrett folkemord. Over hundre tusen kurdere ble drept i kampanjen og flere landsbyer ble gasset. al-Majeed ledet blant annet angrepet på den kurdiske landsbyen Halabja med sennepsgass 16. og 17. mars i 1988. Giftgassen drepte 5000 sivile.

Under fredsforhandlinger i Bagdad i april 1991 fortalte den kurdiske delegasjonslederen Jalal Talabani at al-Majids aksjoner hadde tatt livet av to hundre tusen kurdere. Hans forsvar var at tallene var sterkt overdrevet. - Det kan umulig ha vært mere enn 100.000, skal han ha sagt skrev arabisk presse etter møtet, ifølge AP.

Drept i sin bolig

Major Andrew Jackson i britenes 3. bataljon opplyser nå at al-Majid er funnet drept, trolig inne i den søriakiske storbyen Basra. Han ble funnet død i sin bolig sammen med sin livvakt.

Søndag rykket britiske pansrede kjøretøy inn i selve Basra. Mandag fulgte lettere armert infantri på med mellom 700 soldater.

Major Jackson forteller at oppdagelsen av al-Majids døde kropp var en av grunnene til at britiske styrker våget å flytte infantriet inn i byen. For uten kjemiske Alis lederskap, kunne motstanden falle sammen.

DØD: Saddam Husseins fetter, Ali Hassan al-Majid, skal være drept.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling