Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjemiske Ali henges innen en måned

Henrettelsen godkjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ali Hassan al-Majid - langt bedre kjent som «Kjemiske Ali» - blir hengt innen en måned. Det er klart etter at irakiske myndigheter nå har godkjent henrettelsen hans, skriver BBC News.

Folkemord

Al-Majid, som er Saddam Husseins fetter, er dømt til døden etter å ha blitt funnet skyldig i folkemord på 100 000 kurdere i Nord-Irak i 1988. Dommen falt egentlig i juni i fjor, og henrettelsen var planlagt i oktober, men ble utsatt på grunn av en politisk og rettslig dragkamp.

Kjemiske Ali ble dømt sammen med to andre toppfolk i Saddam-administrasjonen - Hussein Rashid al-Tikriti, en militær leder, og forsvarsminister Sultan Hashim. De to sistnevnte vet ennå ikke om de får leve eller må dø.

De tre sitter i amerikansk fangenskap i Irak. Utsettelsen av rettsprosessen skyldes først og fremst at sunnimuslimske politikere i regjeringen har støttet Hashims sak:

Visepresident Tariq al-Hashimi er blant sunniene som mener Hashim bare har vært en karrieresoldat som har utført ordre og derfor burde bli frikjent for anklagene. Men statsminister Nouri Maliki ser helst at alle de tre dømte blir hengt.

- Nødvendig

De tiltalte i saken om Anfal-kampanjen, der tusenvis av kurdere ble drept, delvis med gass, har hele tida hevdet at operasjonen var et nødvendig anslag mot opprørerne under krigen mot Iran.

SKAL HENGES: Ali Hassan al-Majid - Kjemiske Ali - får her dødsdommen opplest 24. juni i fjor. Først nå blir den fullbyrdet, etter en lengre politisk og rettslig dragkamp. Foto: JOSEPH EID/AFP/SCANPIX
SKAL HENGES: Ali Hassan al-Majid - Kjemiske Ali - får her dødsdommen opplest 24. juni i fjor. Først nå blir den fullbyrdet, etter en lengre politisk og rettslig dragkamp. Foto: JOSEPH EID/AFP/SCANPIX Vis mer

Da saken om Anfal startet i fjor, viste ikke Kjemiske Ali noen tegn til anger.

- Det var jeg som ga ordrene om å ødelegge landsbyer og tvangsflytte innbyggerne. Jeg unnskylder meg ikke. Jeg gjorde ingen feil, sa Ali i retten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media