Ali Hassan al-Majeed, better known as "Chemical Ali," listens to the prosecution during the "Anfal" genocide trial in Baghdad in this December 18, 2006 file photo. An Iraqi court sentenced Saddam Hussein's cousin "Chemical Ali" to death on December 2, 2008, for the killing of thousands of Shi'ites in a ruthless crackdown on their uprising after the 1991 Gulf War. Picture taken December 18, 2006.      REUTERS/Nikola Solic/Files    (IRAQ)
Ali Hassan al-Majeed, better known as "Chemical Ali," listens to the prosecution during the "Anfal" genocide trial in Baghdad in this December 18, 2006 file photo. An Iraqi court sentenced Saddam Hussein's cousin "Chemical Ali" to death on December 2, 2008, for the killing of thousands of Shi'ites in a ruthless crackdown on their uprising after the 1991 Gulf War. Picture taken December 18, 2006. REUTERS/Nikola Solic/Files (IRAQ)Vis mer

«Kjemiske Ali» henrettet i Irak

Saddam Husseins nære medarbeider og fetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

 (Dagbladet): Saddam Husseins nære medarbeider kjent som «Kjemiske Ali» er henrettet i Irak, opplyser regjeringstalsmann Ali al-Dabbagh.

Ali Hassan al-Majeed, bedre kjent som kjemiske Ali, mottok sin fjerde dødsdom søndag 17. januar, hvor han ble dømt til døden ved hengning. 

- Dødsdommen over Ali Hassan al-Majeed er fullbyrdet, sa Dabbagh, ifølge NTB.

Den fjerde dødsdommen gjaldt gassangrepet mot den kurdiske byen Halabja i 1988, der over 5.000 mennesker ble drept.

«Kjemiske Ali» er tidligere dømt til døden for folkemord i forbindelse med Saddam Husseins felttog mot kurderne på slutten av 1980-tallet, for rollen han spilte da et sjiamuslimsk opprør ble slått ned i Sør-Irak etter Golfkrigen i 1991, og for innblandingen i drapet på flere titalls sjiamuslimer i Sadr-delen av Bagdad i 1999.Al-Majeed ble pågrepet av amerikanske styrker i august 2003 og har siden sittet i amerikansk fangenskap.


Kalte kurdere geiterHan forbannet landets kurdere, kalte dem for geiter, lurte på hvordan han kunne bli kvitt «det kurdiske problemet» og spekulerte på drapsmetoder mot «rebellene». Han visste ikke at det han sa på møtene i Baathpartiet ble tatt opp på teip.


Opptakene ble smuglet ut av landet etter den første Golfkrigen i 1991. Dette sa Ali om kurderne på et møte i Baathpartiet, 15. april 1988:

- Neste sommer er det ikke flere landsbyer der. Vi skal plassere dem i bygningskomplekser og holde øye med dem. Så lenge de fortsetter å bo der får de ikke lenger mel, sukker, elektrisitet, vann eller parafin. Hvorfor skal jeg la dem bo der som aper som ikke vet noen ting?

Human Rights Watch har samlet flere av Alis kommentarer. Før Saddam ble Saddam var Ali bare en underoffiser og motorsykkelkurér i hæren. Så kom Baathpartiets kupp i 1968.

Ali ble forfremmet til general. Han ble generalsekretær i Baathpartiet med ansvar for de nordlige delene av landet, inkludert irakisk Kurdistan.

Ali hadde makta over alle statlige enheter i den kurdiske regionen fra mars 1987 til april 1989. Her hadde han blant annet kontroll med den militære etterretningen, den første og femte avdelingen i hæren og generalsekretariatet. Mellom 1991 og 1995 tjenestegjorde han som forsvarsminister.


Levde i luksusI regjeringstida levde den lutryggede, kjederøykende diabetikeren et liv i luksus. Palasset hans lå i utkanten av Basra, hvor han kunne underholde seg med synet av fattige tomatbønder fra tårnet sitt. Palasset hadde svømmebasseng, boblebad, vakre alleer og en stall med luksusbiler.


Huset ble fullstendig utplyndret under den andre Irakkrigen.Som Saddams fetter hadde Ali det Hussein-regimets mektigste menn gjerne hadde: Et blodsbånd til diktatoren.I Saddams innerste krets fantes hans familie, men selv ikke disse unngikk terroren.

Kjemiske Ali sto for eksempel bak drapene på Saddams svigersønner etter at de hoppet av til nabolandet Jordan for så å vende tilbake. Kjemiske Alis terror-cv kan vanskelig gjøres komplett. Navnet har figurert hyppig i samband med folkemord de siste 20 årene.

Video, dokumenter og lydopptak med Ali ble smuglet ut av landet av irakiske opposisjonelle. De viser at grusomhetene han har bidratt til er ekstreme.I kampanjen som ble kalt Anfal tok han mellom 1986 og 1989 i bruk den brente jords taktikk for å slå ut kurderopposisjonen i nord. Kampanjen inkluderte bakkeoffensiver, bombing fra lufta, «arabisering» av områdene med flytting av arabere nordover, systematisk ødeleggelse av bosetninger, massedeportasjoner, konsentrasjonsleire, bruk av kjemiske våpen og utryddelsesstyrker.

Kampanjens mål var å ødelegge kurderlandsbyene i Nord-Irak, som skulle munne ut i «en endelig løsning» på kurderproblemet. Myndighetene gikk først og fremst etter menn i kampdyktig alder. Men også barn og kvinner forsvant plutselig, av og til ble hele befolkninger i kurdiske landsbyer borte.

I konsentrasjonsleirene ble menn mellom 15 og 50 stilt opp på linje, skutt og slengt i massegraver som ble fylt igjen av bulldosere. Minst 1 million av landets rundt 3.5 millioner kurdere ble husløse. Drapene var så omfattende og systematiske at dette er blitt kalt et folkemord av menneskerettighetsdomstolen i Haag.


SlakterenAli fikk et nytt tilnavn: Slakteren av Kurdistan. Angrepet mot Halabja kom 16. mars 1988, mot slutten av Irak - Iran-krigen.Kjemiske Ali tok i bruk sennepsgass og nervegassen sarin (også kjent som GB) mot Halabja og over 10 andre kurdiske landsbyer. Folk døde momentant. Anslagene går på at mellom noen hundre og opp til 7000 kurdere døde i Halabja. De første bildene etter angrepet ble tatt av iranske journalister som senere ga bildene til iranske aviser.


Den iranske journalisten Kaveh Golestan var rundt åtte kilometer utenfor Halabja da det skjedde. Han beskrev til Financial Times hvordan han opplevde det da irakiske bombefly fløy inn med giftgass:

- Den var ikke så stor som en atombombesky, men som mange mindre. Tykk røyk. Det var som livet var frosset til is. Det var stoppet, som å se en film som plutselig henger seg opp i et bilde. Det var en ny type død for meg. Man gikk inn i et rom, i et kjøkken og man så liket av en kvinne som holdt en kniv som hun hadde kuttet opp gulrot med, sa iraneren, som var sjokkert av scenene da han kom inn i byen, selv om han hadde sett gassangrep tidligere i Irak-Iran-krigen.


Kjemiske våpenKjemiske-Alis planer om å bruke kjemiske våpen ble tatt opp på bånd, sannsynligvis sa han dette i 1987:


- (...) ba meg om å åpne en kanal for å kommunisere med dem. Den kvelden dro jeg til Suleimaniyeh og slo til med spesialammunisjon. Det var svaret mitt. Vi fortsatte med deportasjoner. Jeg sa «jeg kan ikke la landsbyen deres stå, for jeg vil angripe med kjemiske våpen. Da vil du og familien din dø. Dere må dra straks. For jeg kan ikke fortelle dere på dagen at jeg vil angripe med kjemiske våpen.» Jeg vil drepe dem alle med kjemiske våpen! Hvem vil si noe? Det internasjonale samfunnet? Gi faen i dem!I rettssaken mot Kjemiske Ali ble opptak som dette spilt av.

- Jeg vil angripe dem med kjemiske våpen og drepe dem alle, er en av setningene som er blitt tillagt Ali.Fortsatt sliter Iraks omkring 4 millioner kurdere med ettervirkningene av Alis kjemikalier. Barn fødes med misdannelser, folk har mistet synet og fått en rekke andre helseproblemer.