Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Kjemiske Ali» skal avsløre Saddam

Rettssakene mot «Kjemiske Ali» og andre av Saddams nærmeste menn starter neste uke. De kan dømmes til døden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Kjemiske Ali» fikk sitt kallenavn fordi det er han som skal ha stått bak gassingen av 5000 kurdere i landsbyen Halabja i 1988. Han er Saddams fetter, og kjent som en av hans mest lojale og skruppelløse sersjanter.

VanskeligDa han forlot rettssalen etter å ha blitt framstilt i juli, var han overrasket over at det ikke var flere

anklager mot ham.

Når de irakiske myndighetene starter rettsoppgjøret over Saddams despoti med diktatorens nærmeste menn, er det blant annet for at de skal være med og fortelle hva Saddam selv har gjort, og gitt ordre til. Og når de begynner med «Kjemiske Ali», er det fordi myndighetene regner med at han er den vanskeligste å knekke.

Det var statsminister Iyad Allawi i interimsregjeringen som tidligere i uka sa at rettssakene vil starte med det første. Rettssakene er forsert av politiske grunner, og det er uklart om «Kjemiske Ali» og de andre tiltalte har hatt noen kontakt med sine forsvarere.

Gode saker Statsministeren og regjeringen trenger gode saker før det planlagte valget 30. januar. Rettssakene er ment å være dette.Etter at Saddam Hussein ble fengslet i fjor høst, og etter at hans to sønner ble drept, før det, var «Kjemiske Ali» nummer to på lista over hvem amerikanerne ville ha kloa i. Men den viktigste på lista over Saddams menn som skal for retten nå er Abid Hamid Mahmoud al-Tikriti. Han var sjef for den innerste kretsen av Saddams livvakter. Han var tilgjengelig for Saddam hele tida, og kanskje enda mer fortrolig enn sønnene Uday og Qusay.

Møtte advokaterSaddam Hussein selv sitter fengslet på den amerikanske basen Camp Copper i det vestlige Bagdad. Det er ikke ventet at rettssaken mot ham vil starte før om flere måneder, kanskje år.

Saddam fikk i går møte sine advokater for første gang siden han ble tatt for ett år siden. Lederen for advokatteamet sier Saddams helse er god og at hans moral er sterk.

I RETTEN: Ali Hassan al-Majid, bedre kjent som «Kjemiske Ali», risikerer dødstraff.
STERK MORAL: Saddam Hussein.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media