Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjemiske Ali tatt til fange

Tre måneder etter at meldingene kom om at Kjemiske Ali var drept, er han funnet i live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I begynnelsen av april i år meldte nyhetsbyrået AP at Ali Hassan al-Majid mest sannsynlig var drept av invasjonsstyrkene i Irak da de brukte laserstyrte våpen til å angripe palasset hans i Basra.

Men så var ikke tilfelle.

CNN melder i dag at Ali er tatt til fange av amerikanske styrker og satt i amerikansk varetekt. Pågripelsen skal ha skjedd for flere dager siden.

Det er foreløpig ikke gitt flere opplysninger om hvor og når Kjemiske Ali ble pågrepet. Han sitter nå i amerikansk varetekt i Irak.

En talsmann for den amerikanske sentralkommandoen i Florida bekrefter at general al-Majid er pågrepet og holdes i forvaring.

- Vi har ham og han er i live, sier løytnant Ryan Fitzgerald, til nyhetsbyrået Reuters.

En anonym kilde i det amerikanske forsvarsdepartementet sier til nyhetsbyrådet AFP at han ser ut til å være i live og i god form.

Sett i juni

Kjemiske Ali er den femte mest ettersøkte på koalisjonsstyrkens lister, nemlig spar konge.

De første meldingene om at Ali kanskje levde likevel kom i juni.

Kilder i det amerikanske forsvarsdepartementet opplyste at Ali muligens var i live fortsatt.

- Jeg ble vekket midt på natta og fortalt at noen lå på mottakelsesrommet. Jeg gikk dit, og der så jeg Ali Hassan al-Majid på en båre ved siden av to livvakter, sa Abdel Aziz al-Bayaa, tidligere overlege ved et sykehus i Bagdad til Reuters.

En sykepleier fortalte at han senere klarte å rømme fra sykehuset og at han deretter forsvant.

Trodde han var tatt

Talsmenn for de britiske styrkene hevdet i april at de har funnet liket til den irakiske kommandanten Ali Hassan al-Majid, Saddam Husseins fryktede fetter.

Også den britiske forsvarsministeren Geoff Hoon sa at det var mye som tydet på at al-Majid var drept.

- Vi har sterke indikasjoner på at han ble drept i bomberaidet lørdag, sa Hoon på en pressekonferanse i april.

- Jeg kan ikke med absolutt sikkerhet bekrefte at han er død, men det er uansett min beste bedømming av situasjonen, fremholdt han.

Fryktet mann

Al-Majid har vært en av det irakiske regimets mest fryktede menn. Som en av Saddam Husseins aller mest betrodde medarbeidere fikk han tidlig hovedansvaret for den sørlige fronten og forsvaret av Basra.

Oppnavnet fikk han etter å ha beordret gassangrepet på flere landsbyer i Nord-Irak i 1988, der flere tusen kurdiske landsbyboere mistet livet.

Da Irak invaderte Kuwait i 1990, utnevnte Saddam Hussein sin fetter til guvernør av det okkuperte landet. Hundrevis av sivile skal ha blitt bortført og torturert mens al-Majid satt ved makten.

Etter krigen i Persiabukta fikk al-Majid det militære ansvaret for å slå ned et sjiamuslimsk opprør mot Saddam i Sør-Irak. Al-Majid skal ha brukt napalm og kjemiske våpen til å ta livet av opptil 15.000 mennesker, mens tusenvis ble fengslet. Ifølge den britiske avisa The Guardian skal hjelpeorganisasjoner ha fortalt at al-Majid ble filmet mens han valgt ut sjiamuslimske fanger som skulle henrettes.

Som en av det gamle regimets øverste menn sitter Kjemiske Ali med en rekke interessante opplysninger. For eksempel kan han sitte på informasjon om hvor Saddam Hussein befinner seg.

Dagbladet.no følger saken.

SADDAMS FETTER: Ali Hassan al-Majid, også kjent som "Kjemiske Ali", er rapportert tatt til fange i Irak. Han skal være i amerikanernes varetekt, melder CNN.
<B>SPAR KONGE: Ali Hassan al-Majid var kjent som en Saddam Husseins mest blodtørstige støttespillere. Kallenavnet fikk han etter å ha testet ut sennpsgass og andre dødelige gasser på sine egne innbyggere i Nord-Irak i 1988. Flere tusen mennesker ble drept.
<B>DREPTE 5000 MED GASS: Den døde er identifisert som kurderen Ali Haver. Han holder sin en måned gamle baby. Begge ble offre for Kjemiske Alis forsøk med kjemiske gasser i 1988. Bildet er tatt 17. mars, mens selve gassangrepet mot denne landsbyen trolig skjedde fire dager tidligere. Totalt skal 5000 sivile ha mistet livet i gassangrepene.
TOK PALASSET:</B> En britisk soldat ved svømmebassenget til Kjemiske Ali. Palasset i Basra ble tatt i april i år.