Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjemp videre for Øvre Otta

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kampen mot kraftutbygging av Øvre Otta-vassdraget må ikke blåses av, selv om tilhengerne av utbygging i Arbeiderpartiet viser kompromissvilje. Ap's talsmann i saken, Bent Hegna, uttalte nylig til Dagsavisen at partiet er innstilt på finne et kompromiss med regjeringen, som har gått mot enhver utbygging. En mindre omfattende utbygging av vassdraget vil riktignok spare naturen for noen av de groveste inngrepene, men det vil også ødelegge uberørt natur av nasjonal verdi. En halvveis utbygging må ikke forveksles med en halv seier.
  • Etter at sentrumsregjeringen avslo konsesjonssøknaden om utbygging, er det opp til Arbeiderpartiet om det skal bli et flertall i Stortinget for utbygging. Vi mistenker kraftfløyen i Ap for at de viser kompromissvilje mer av hensyn til miljøet internt i partiet enn av hensyn til naturmiljøet.
  • - Med en halv utbygging sikrer vi de mest verdifulle naturverdiene og interessene til turistnæringene. En slik kompromissløsning må vi alle kunne leve med, uttalte stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul (A) til Dagsavisen nylig. Vi vil berømme Ap's unge stortingsrepresentanter for at de har kjempet for vern av Øvre Otta. Det er deres fortjeneste at kraftsosialistene i partiet er på glid i riktig retning. Likevel er vi skuffet over at de nå uten videre ser ut til å godta en mindre utbygging. I stedet for å legge ned stridsøksen, vil vi oppfordre miljøvernere i Ap's stortingsgruppe til å kjempe med økt styrke for vern av vassdraget.
  • Dersom flertallet går inn for en mindre utbygging av Øvre Otta enn opprinnelig planlagt, bør tilhengere av utbygging og naturvernere kunne enes om at det er fornuftig å utsette den endelige beslutningen. Etter at Hydro varslet et mulig teknologisk gjennombrudd for produksjon av renere gasskraft, ble det raskt enighet om at gasskraftverkene på Kårstø og i Øygarden måtte utsettes. Den samme avventende holdningen bør også spare Øvre Otta for inngrep i første omgang. Hvis ikke kan utbyggingstilhengerne nok engang komme til å angre, slik mange har gjort etter Alta-utbyggingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!