Kjempeblekksprut på åtte meter vises fram

Øynene er 27 cm i diameter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Newzealandske forskere er i ferd med å tine opp og vise fram den største kjempeblekkspruten som noensinne er fanget, melder Reuters og BBC News.

Blekkspruten, som er 8 meter lang og 495 kilo tung, ble fanget utenfor Antarktis i februar i fjor og har ligget nedfrosset på Te Papa-museet i Wellington siden. Nå skal den tines opp og undersøkes, før den skal stilles ut.

Gåtefullt

Forskerne vet relativt lite om arten, Mesonychoteuthis hamiltoni, og det knyttes derfor stor forventning til hva som kan komme fram under dagens disseksjon, som må foretas i løpet av 6-8 timer; etter dette begynner dyret å råtne.

Kjempen er et godt utstyrt rovdyr; den har hundrevis av skarpe kroker på tentaklene, i tillegg til en svær munn som enkelt kan knuse ryggbeinet på fisk på opptil to meter.

Øynene måler hele 27 centimeter i diameter; det er første gang øyne på en kjempeblekksprut er blitt funnet i intakt tilstand.

Stilles ut

Etter at undersøkelsene er ferdige, vil kjempeblekkspruten bli oppbevart i formalin og stilt ut i en svær tank på Te Papa, New Zealands nasjonalmuseum.

UNDER KNIVEN: Kjempeblekkspruten undergår disseksjon før den skal legges i formalin og stilles ut på New Zealands nasjonalmuseum. Foto: MARK MITCHELL/NEW ZEALAND HERALD/REUTERS/SCANPIX
UNDER KNIVEN: Kjempeblekkspruten undergår disseksjon før den skal legges i formalin og stilles ut på New Zealands nasjonalmuseum. Foto: MARK MITCHELL/NEW ZEALAND HERALD/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Ut fra blekksprutlevninger funnet i magen på spermhvaler antas det at kjempeblekkspruter kan bli opptil 12 meter lange og 750 kilo tunge.

Man trodde lenge at kjempeblekkspruter bare var et fantasidyr; blant annet antas det at det norske sjøuhyret kraken i virkeligheten bygde på observasjoner av kjempeblekkspruter, hvis eksistens ikke ble bevist før i 1857.

Kjempeblekksprut på åtte meter vises fram
KAPPLØP MOT KLOKKA: Forskere undersøker kjempeblekkspruten i en tank fylt med sjøvann. Men de må være kjappe; etter 6-8 timer begynner dyret å råtne.
STORFANGST: Bilde fra da kjempeblekkspruten ble fanget av fiskere ved Rosshavet utenfor Antarktis i februar i fjor.